Денков: ГЕРБ и ДПС искат да свалят кабинета. Нека го направят

Няма да се поддам на извиване на ръце, категоричен беше премиерът

Политика
12:28 - 17 Ноември 2023
4396
Денков: ГЕРБ и ДПС искат да свалят кабинета. Нека го направят

Няма да се поддам на извиване на ръце. ГЕРБ и ДПС, които са винаги заедно напоследък, както виждаме, имат всички права да свалят правителството. Нека да го направят.

Тази отчетлива позиция зае премиерът Николай Денков в Министерски съвет. По-рано днес депутатите отново не успяха да съберат нужния кворум и за втори пореден ден не гласуваха вота на недоверие към кабинета. 

"Няма да взема нито едно решение, което не е разумно за държавата. Предложението за отнемане на дерогацията за три дни е абсолютно неразумно, с много високи рискове, показани много ясно от най-различни институции. Това искане не е съобразено с никаква политическа логика, освен една – да се поставят политически капани", посочи Денков.

Той коментира и твърденията на Делян Пеевски от ДПС, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е бил притискан от "Продължаваме Промяната – Демократична България" да "работи за тях на изборите", а неговото несъгласие е истинската причина да му бъде поискана оставката.

"Ако съм притискал в нещо Калин Стоянов, то е едно – да си изпълни задълженията по организацията на вота. Задачата на вътрешния министър и неговият екип е била единствено да не позволи нарушения на изборното законодателство. Никога не съм го притискал по отношение на конкретни партии", добави още премиерът. 

Денков коментира и твърденията, че министърът на електронното управление е бил заплашван и му е назначена охрана, Денков отговори: "Министър Йоловски е в процедура, в която с него се занимават разследващи органи и прокуратурата, той казва, че няма право да подава информация. Аз не мога повече да изисквам такава информация. Това, което мога, е да гледам дали си върши работата като министър. Ясно е, че ако тръгна да искам неговата оставка, това може да бъде представено като: "Вие я искате, защото той е направил нещо". Не искам да коментирам министрите откъде са дошли, като падне правителството, ще ви разкажа".