Денков: Кремъл води агресивна хибридна война срещу България

Това е доказателство, че в страната ни е победила демокрацията, заяви премиерът в оставка

Новини
22:50 - 29 Март 2024
4111
Денков: Кремъл води агресивна хибридна война срещу България

“Днес Кремъл води агресивна хибридна война срещу България. Това е пряко доказателство, че
в страната ни е победила демокрацията и основна роля за това има присъединяването на
България към НАТО и ЕС.”

Това заяви премиерът в оставка Николай Денков на конференция по повод 20-годишнината от членството ни в НАТО. Той напомни думите на Владимир Путин, че
разширението на алианса е заплаха за Русия. Но и че натовски войски по границата със
страната не е имало, докато Москва не е нападнала Крим през 2014 г.

Николай Денков говори на конференцията, вдясно от премиера са президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси, вицепремиерът Мария Габриел и министърът на отбраната Тодор Тагарев. 

“Врагът на Путин не е алиансът. Най-голямата заплаха за режима там е утвърждаването на демокрацията по границите на Русия”, категоричен е Денков. И настоя, че НАТО е съюзът, който гарантира сигурност.

“Членството на НАТО в днешни дни е преди всичко отговорност към нашата собствена сигурност и на съюзниците ни, а това означава изграждане на адекватни и съвременни отбранителни способности”, заяви президентът Румен Радев. Той повтори тезата си, че войната, която водят Русия и Украйна, трябва да се реши по пътя на дипломацията.

“Аз не приемам изказвания на някои лидери, че е време да изпратим войски в Украйна, макар и на двустранна основа. Длъжни сме да помагаме на Украйна, но сме длъжни и да не допускаме опасна ескалация и въвличането на всички нас в конфликта, което означава глобален сблъсък с непредвидими последствия за човечеството”, предупреди Радев.

Идеята войски от алианса да се пратят в Украйна
бе лансирана от френския президент Еманюел Макрон. Категорично “против” това обаче се обявиха както страните в Европа, така и САЩ.

“Изказвам своята благодарност и признателност към поколенията държавници преди нас, направили геостратегическия избор България да стане част от Северноатлантическия пакт. Избрахме да се присъединим към съюз на държави, които заедно защитават сигурността, свободата и икономическия си напредък. Само с обединени усилия, споделяйки добри
практики и откроявайки приноса на България в НАТО, можем да сме по-силни”, каза вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.