Денков лети за САЩ въпреки отказаната му визита в Белия дом

250 000 лева струва полетът на премиера

Политика
19:00 - 31 Януари 2024
8652
Денков лети за САЩ въпреки отказаната му визита в Белия дом

Премиерът Николай Денков вдига големия правителствен Еърбъс, за да лети до САЩ, без да има среща с Байдън или Блинкън, съобщава Епицентър.бг.

Както вече стана ясно въпреки дадените от ПП-ДБ 100 000 долара на лобистите „Манатос и Манатос“, вратите на Белия дом ще останат затворени за българския министър-председател, тъй в американската администрация никакъв интерес от среща с него.

На 26 януари т.г. стана ясно, че президентът на САЩ е отказал да се срещне с българския премиер Николай Денков.

Ударили са на камък усилията на лобистите и за среща на Николай Денков с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен или поне за снимка с него. Разбира се, унизително за България е, че дори срещу пари никой не иска да се види с българския премиер.

"Да си действащ премиер на европейска държава и да наемеш лобисти да ти уредят срещи в САЩ е унизително! Браво, Денков! По-надолу от теб никой не може да падне!", коментира във вторник депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

В този смисъл посещението на Денков зад океана става безпредметно, още повече, че е 20 дни преди слизането му от премиерския пост, което ще стане след ротацията на 6 март.

Въпреки това Николай Денков е ангажирал за безсмисления си воаяж до САЩ правителствения Еърбъс, което ще струва на данъкоплатците 250 000 лева за полета. Отделно към тази сума трябва да се прибавят скъпите хотели и високите дневни на антуража на премиера.

За 9-те месеца от своето премиерстване Денков не е бил поканен за нито една официална външнополитическа визита, нито пък е поел домакинство на свой колега у нас. Всичките му външнополитически срещи са в рамките на Брюкселски инициативи.