Денков : Може да изгубим 1,4 млрд. лв ., ако не бъдат готови териториалните планове за въглищните централи

Крайният срок за "прецизиране на текстовете" е утре сутринта

Актуални новини
12:10 - 28 Септември 2023
1008
Денков: Може да изгубим 1,4 млрд. лв., ако не бъдат готови териториалните планове за въглищните централи

Премиерът Николай Денков потвърди, че е разговарял с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по повод искането за поправки в териториалните планове за въглищните централи. Вчера коалицията ГЕРБ - СДС се обяви за запазване на централите и сигнализира за потенциални нарушения.

Денков припомни, че страната ни може да загуби близо 1,4 млрд. лева, ако не бъдат готови плановете, а крайният срок за "прецизиране на текстовете" е утре сутринта, защото след това трябва да бъде взето решение на Министерския съвет:

"Тези текстове може да бъдат прецизирани до края на декември, но вече в хода на дискусията с Европейската комисия. Ние ще продължим диалога със синдикатите и с местните общности, така че да отчетем, ако има още техни съображения, но, разбира се, вече в рамките на това, което поставя ЕК като изисквания". 

 

Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони са "скандални", смятат в ГЕРБ-СДС
Еврокомисарят Илияна Иванова, която разговаря днес с Денков, припомни, че заради липсата на плановете вече са изгубени пари и са под въпрос други средства:

"Същевременно осъзнавам като човек, който е роден и израснал в Стара Загора, колко е важна и чувствителна тази тема за региона. Затова се надявам на диалог, на дискусия и намиране на приемливо решение за двете страни, за да може този процес да тръгне и в крайна сметка средствата да отидат там, където има най-голяма нужда от тях".