Денков обнадежден за ръст на доходите всяка година

Премиерът увери, че изчисленията се правят внимателно

Политика
18:23 - 02 Ноември 2023
2090
Денков обнадежден за ръст на доходите всяка година

Бюджетът трябва да е устойчив - при това условие може да има ръст на доходите всяка година. Това заяви премиерът акад. Николай Денков. Той и министърът на финансите Асен Василев обсъдиха с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" подготовката на рамката на държавния бюджет за 2024 г. и политиката на правителството по доходите.

Министерството на финансите се ангажира да предостави на синдикатите подробни анализи, въз основа на които социалните партньори да изработят своите становища по темата.

Относно макрорамката финансовият министър посочи, че правителството възнамерява да се придържа към дефицит под 3%. Продължават активно разговорите с отделните министерства по отношение на разходната част на бюджета, като постигането на конкретни резултати ще бъде ключово при определянето на финансиране.

Отбелязва се, че ръстът на доходите ще изпревари инфлацията. Към момента се разработва политиката по доходите в публичния сектор, така че тя да се реализира въз основа на реални измерители и да се преодолеят дисбалансите.

Премиерът увери, че изчисленията се правят внимателно. Той посочи, че целта са високи доходи и образование. Според него принципът на "евтината работна ръка", следван години наред, не работи за развитието на икономиката и не мотивира хората.

Като важни предпоставки за икономическо развитие Денков открои и необходимостта от политическа стабилност в страната, привличане на сериозни инвестиции, нетърпимост към корупцията и съдебна реформа. Премиерът увери, че правителството ще предложи разходване на публичните средства по възможно най-ефективния начин.