Денков отбеляза специално учителите зад граница за празника

Общество
09:10 - 24 Май 2022
1932
Денков отбеляза специално учителите зад граница за празника

"Честит празник на всички Вас, които пазите и развивате българския език, българската наука и култура в Родината и извън нея", пожелава министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в приветствието си за 24 май, което той отправя към учителите, учените и преподавателите, към творците, хората на словото и духа, към учениците и студентите.

Текстът беше изпратен до медиите от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

"Днес се прекланяме пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, на които дължим не просто нашата азбука, а нашето национално самочувствие. Благодарение на тях се гордеем, че сме различни и неповторими, че сме сред първопроходниците на европейската цивилизация.

От нашите общи усилия днес зависи да запазим стратегическото място на България не само в културно-историческото наследство, но и в настоящето и бъдещето на Европа", посочва министър Денков, цитиран от "OFFNews". 

Той подчертава, че няма нищо по-силно от знанието и нищо по-вдъхновяващо от творческия дух:

"Знаете го най-добре Вие - учителите и университетските преподаватели, посветили живота си на образованието и възпитанието на децата ни. През изминалите две години на тежки изпитания Вие доказахте своята отдаденост към мисията на съвременни просветители, за което Ви дължим дълбок поклон. Вярвам, че и занапред заедно ще работим за постигане на общата ни цел - по-качествено образование на следващите поколения българи.

По пътя към нея със сигурност ще има трудности, от всички нас ще се изискват още повече усилия и енергия, но това няма да ни спре. Защото носим отговорност за бъдещето на България".

Специална благодарност заслужават учителите в българските неделни училища в чужбина - за тяхната нестихваща обич към Родината, за ентусиазма и професионализма, с които съхраняват българското слово и българския дух и ги предават на българските деца по целия свят, отбелязва образователният министър.

По думите му най-добрият начин да предвидиш бъдещето е да го създадеш. Всеотдайният труд на българските учени потвърждава тази сентенция на световноизвестния икономист Питър Дракър. Уважаеми колеги, Вашите вечно търсещи умове, упорство и постоянство разширяват границите на човешкото познание и правят живота ни по-добър. Благодарим Ви! Признателни сме Ви и за това, че вдъхновявате младите хора да поемат по вълнуващия път на науката, се казва в приветствието.

"Поздравявам всички продължители на светлата мисия на Първоучителите за съхраняване и разпространяване на българския език, българската култура, духовност и традиция. Докато Ви има, ще я има и България, защото "народността не пада там, дето знаньето живей! Честит празник!", пожелава образователният министър акад. Николай Денков.