Денков: Пеевски е най-голямото зло, което се случва в България

За подадената оставка от главния секретар на МВР Денков коментира, че той бил под натиск от Калин Стоянов да напусне

Топ
11:18 - 04 Април 2024
1688
Денков: Пеевски е най-голямото зло, което се случва в България

Премиерът в оставка Николай Денков заяви, че ПП-ДБ нямат място в служебния кабинет. "Ние си научихме урока още от 48-ото НС, когато видяхме, че ако няма ясна програма какво трябва да се свърши, изобщо няма място за преговори. Правителството падна, защото нямаше готовност да се подпише споразумение за това как да се взимат решения", настоя той и посочи, че с Мария Габриел няма проблем с комуникацията.Според него България сега отива на поредните предсрочни избори заради Делян Пеевски.

"Няма никакъв шанс ПП-ДБ да направи правителство с ДПС във водеща конфигурация. Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва в България, защото именно той започна да командва процесите. Той започна да командва ГЕРБ, всъщност той искаше избори, и ние отиваме на избори заради него. Осъзнаваме отлично, че проблемът на България в момента е Пеевски", категоричен бе Денков.

"Ротацията се провали, защото някой искаше избори – дали Пеевски, дали Борисов, за мен няма значение, но това не бяхме ние", настоя примиерът в оставка.

Николай Денков очаква следващата седмица да има вече служебен кабинет, представен от Димитър Главчев. 

Той определи като противоконституционно решението за спиране харчовете на правителството в оставка до назначаване на служебния кабинет.

"Това е пример за опит да се изземат правомощия на МС, защото от НС виждат, че си вършим работата. Ръстът на заплатите в администрацията намалява неравенствата и беше заложено в бюджета", категоричен е Денков.

Що се отнася до здравеопазването, той заяви, че са свършили доста неща като безплатните лекарства за сърдечно-съдови заболявания, увеличен бил значително и бюджетът на НЗОК, както и за доболничната помощ.

Много е странно задържането на шефката на Митниците Петя Банкова, коментира премиерът в оставка Николай Денков. Той потвърди, че откакто тя е директор на Агенцията са заловени рекордни количества наркотици. Денков потвърди, че ДАНС не го е уведомила за акцията и според него Агенцията прикрива канали за наркотици.

"Нямам информация от ДАНС, поискал съм официална информация. До момента няма. Вижте, от доста време въртят се слухове, може да ги видите в медиите, че ДАНС прикрива канали за наркотици. Госпожа Банкова е била служител в ДАНС. Няма да се учудя, ако има информация, която ставайки шеф на митниците, всъщност да използва. Сега, аз не мога да ги потвърдя, но точно това би трябвало да е работата на службите", каза премиерът в оставка.

Ако има доказателства срещу Петя Банкова, ще има последствия срещу нея, каза премиерът в оставка

Той посочи, че не познава лично директорката на Агенция "Митници", но знае за нея от партньорски служби, че е с безупречна репутация.

За подадената оставка от главния секретар на МВР Живко Коцев, премиерът Денков коментира, че той му е споделял, че от няколко месеца е под натиск от страна министър Калин Стоянов да напусне.

"Г-н Живко Коцев от доста време е под сериозен натиск от страна на министъра. И всъщност, поне от месец-два ми казва, че има колебания дали може да остане, защото не успява да си върши добре работата, натиск да напусне, защото не можели да работят заедно. Когато в една институция не могат да работят хората като екип, действително става много трудно", заяви Денков.