Денков по спешност във Виена, увещава Нехамер да ни пусне в Шенген

Премиерът ще посети също и австрийския парламент

Свят
17:56 - 23 Октомври 2023
2453
Денков по спешност във Виена, увещава Нехамер да ни пусне в Шенген

Министър-председателят Николай Денков ще посети утре Виена, където ще се срещне с австрийския канцлер Карл Нехамер, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Двамата ще имат среща на четири очи, след което ще се проведат двустранни разговори с участие на българската делегация, в която са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова. 

Премиерът акад. Николай Денков ще посети също австрийския парламент,

където ще проведе среща с председателите на комисиите по въпросите на ЕС, по външна политика, по вътрешни работи, както и с председателя на парламентарната група „Австрия-България, Румъния“ д-р Харалд Трох и с народни представители от различни политически формации.

В рамките на визитата акад. Денков ще се срещне също с председателя на Обединението на австрийските индустриалци Георг Книл и висши мениджъри на големи австрийски компании, които оперират на българския пазар.

Премиерът Денков заяви в началото на октомври, че

Австрия и Нидерландия ще спечелят, ако България и Румъния бъдат приети в Шенгенското пространство,

припомня БТА. С тези думи Денков посрещна председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка в Министерския съвет.

На 17 ноември 2022 г. със 106 гласа „за“ и 18 „против“ Народното събрание прие декларация относно присъединяването на България към Шенгенското пространство, в която се заявява пълната подкрепа за усилията на българското правителство да постигне решение на Съвета на ЕС за членство на България в Шенген до края на 2022 г.

На 2 декември 2022 г. след заседание на правителството на Нидерландия министърът на външните работи Вопке Хукстра обяви, че Нидерландия ще блокира приемането на България в Шенгенското пространство на срещата на 8 декември 2022 г., а ще подкрепи приемането на Румъния и Хърватия.

Същия ден на пресконференция канцлерът на Австрия Карл Нехамер

потвържди позицията на австрийското правителство, че няма да подкрепи присъединяването на България и Румъния

на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието на 8 декември 2022 г.

Шенгенското пространство гарантира свободно движение на почти 400 милиона европейци. То обхваща 26 държави - 22 страни - членки на Европейския съюз, и четири асоциирани държави - Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Външната граница на страните от Шенгенското пространство е над 50 000 км, като обхваща стотици летищни, морски и сухопътни гранични контролно-пропускателни пунктове.

Споразумението от Шенген е подписано на 14 юни 1985 г. в Шенген в Люксембург, намиращ се на границата с Франция и Германия, от пет от тогавашните десет страни членки на Европейската общност – Белгия, Нидерландия, Люксембург, Франция и Германия, с цел премахване на контрола на общите граници и свободно движение на гражданите между подписалите го страни.