Денков подари на Зеленски копие на меча на хан Кубрат

Премиерът се срещна с украинския президент в Маринския дворец в Киев

Актуални новини
14:45 - 26 Февруари 2024
1928
Денков подари на Зеленски копие на меча на хан Кубрат

Премиерът Николай Денков подари на украинския президент Володимир Зеленски реплика на меча на хан Кубрат. 

Господин президент, скъпи Володимир, благодаря за поканата, която ми позволи да видя с очите си и да почувствам със сърцето си вашето несправедливо страдание. Но и вашия героизъм и вашата решителност да извоювате бъдещето, за което копнеете. България съпреживява кошмара на опустошенията, страданието. Така се обърна премиерът Николай Денков към украинския президент Володимир Зеленски в Украйна. 

Българското правителство и парламентарното мнозинство работят неотклонно за осигуряването на максимална по възможностите ни политическа, военна, дипломатическа, хуманитарна и материална подкрепа за Украйна.


България обсъжда подписване на двустранно споразумение за сигурност, но първо трябва да има одобрение на НС, заяви Денков след срещата със Зеленски.

България е и една от страните съоснователки на международна коалиция за борба с депортирането на украински деца на руска територия, съобщи още премиерът.

"С българския министър-председател имахме много сериозни преговори. Обсъдихме много въпроси за нуждите на нашите войници, за нашите приоритети, за нашите последващи стъпки. Украйна цени всяка проява на подкрепа на нашата отбрана. Благодаря на България за подкрепата на нашите усилия за Черно море, за търговските маршрути и подновяване на нормално корабоплаване. Това е много важно, че въпреки трудностите и сложното време успяваме да осигуряваме нормални икономически отношения", заяви Зеленски.

 
Премиерът подари на Зеленски реплика на меча на хан Кубрат и разказа за завета към тримата му сина, че камо ако са един няма да бъдат победени. 

На днешната дата Украйна отбелязва поредна мрачна годишнина. Преди десет години незаконното анексиране на Крим и Севастопол сложи началото на непрекъсната агресия на Русия срещу Украйна и отвори пътя към пълната ѝ инвазия на 24 февруари 2022 г.

Премиерът Николай Денков се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Маринския дворец в Киев.