Денков: Постигнахме споразумение с протестиращите

Утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание, заяви премиерът

Новини
18:29 - 03 Октомври 2023 (обновена)
2863
Денков: Постигнахме споразумение с протестиращите

"Имаме крайно споразумение между протестиращите енергетици и миньори и правителството", заяви премиерът Николай Денков след срещата с протестиращите в Народното събрание.

"Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30 септември, когато бяхме готови да обсъждаме споразумение, но тогава това не се случи. Започнаха протестите, бяха формулирани шест точки от протестиращите и днес започнахме с тях. Имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в тази дискусия, преговори, както искате го наричайте.

Важното е, че това е началото на доста по-подробно обсъждане. Подписите стоят под седем точки. Първите две са написани по-експертно, защото утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат гласувани като решение на парламента. За да е ясно, че ангажиментът не е само на правителството, но също така и на партиите, които подкрепят това правителствоа", заяви Денков.

Той подчерта, че държавата няма да затваря централи:

"Първите две точки означават, че държавата няма да затваря административно никакви централи, които са на въглища, като електрически централи. Тези централи независимо дали са държавни или частни имат свободата да работят свободно и пазарът ще реши дали ще останат."

Министърът-председателят обясни, че, за да започнат преговорите с Европейската комисия, е трябвало териториалните планове да бъдат внесени в Комисията.

"Парите са отделени за България и ако не ги поискаме, те ще бъдат преразпределени на други държави членки", подчерта Денков.

"Част от организациите казаха, че спират протестите. Една от организациите каза, че ще прочете подробно споразумението, ще го обсъди с протестиращите и тогава ще даде отговор", поясни премиерът.

"Има разнобой между различните участници, които протестират. Трудно е да се постигне съгласие и между различните участници от протестиращите", добави той.

Депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш министър на енергетиката Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС добави, че на практика и шестте искания на протестиращите удовлетворени.

"Успяхме да стигнем до консенсус", каза тя.

Това, което е най-важно, е, че намерихме решение. В некоалицията се оказа, че сме сериозни партньори, защото в трудни моменти може да разчитаме един на друг, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след края на срещата между премиера Николай Денков, министри и депутати с представители на синдикатите и протестиращи миньори и енергетици.

Във връзка с обсъжданията по време на разговорите Атанасова каза, че Народното събрание би могло чрез декларация да препотвърди подписаното на срещата по-рано днес споразумение.