Денков пред "Файненшъл таймс": Кремъл и корупцията свалиха кабинета

Общество
12:05 - 10 Април 2024
1533
Денков пред "Файненшъл таймс": Кремъл и корупцията свалиха кабинета

Корупцията остава основното средство за руска намеса в България и допринесе за разпадането на управляващата коалиция. Това казва бившият премиер Николай Денков в интервю за вестник "Файненшъл таймс" във вторник.

Думите му идват на фона на встъпването в длъжност на новото служебно правителство на Димитър Главчев и в навечерието на шестите предсрочни парламентарни избори за последните три години. Те се наложиха, защото правителството, което Денков оглавяваше, се разпадна, преди да успее да осъществи първоночалния си замисъл за ротация на премиерския пост.

След 9 месеца управление на издигнатия от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Николай Денков министър-председател трябваше да стане номинираната от ГЕРБ Мария Габриел. ПП-ДБ и ГЕРБ обаче не успяха да се споразумеят нито за състава на новото правителство, нито за предстоящите реформи.

Пред "Файненшъл таймс" Денков казва, че именно с корупцията и дълбоко вкоренените връзки с Москва се е борил кабинетът му.

"Голяма част от руското влияние в миналото, например в енергийния сектор, идваше чрез корупция", казва Денков. Той има предвид енергийните сделки, сключени от предишни правителства, които облагодетелстваха руския енергиен гигант "Газпром".

Сред сделките, които правителството на Бойко Борисов от ГЕРБ сключи, беше газопроводът "Турски поток", от който се е облагодетелствала "Газпром". Подобни сделки "трябва да бъдат разследвани", казва Денков. Борисов твърди, че газопроводът не е бил в ущърб на българските интереси.

Според анализатори, с които вестникът разговаря, падането на правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ е било очаквано предвид нежеланието на партията на Борисов да подкрепи реформи в службите и да даде правомощия на прокурорите да преследват корупцията и измамите.

"Беше глупаво да се мисли, че старата гвардия няма да защити интересите си", казва Горан Георгиев, анализатор в базирания в София Център за изследване на демокрацията, пише Свободна Европа. "Те няма да се откажат от тази власт", казва той и добавя, че либералните партии "не успяха да покажат това търпение и упоритост" на "много по-опитната и закостеняла ГЕРБ".

Денков обвинява ГЕРБ, че се е оставил да бъде повлиян от местния олигарх лидер на ДПС Делян Пеевски.

Пеевски, който е собственик на компании в медийния, строителния и тютюневия сектор, беше подложен на санкции от САЩ през 2021 г. заради "обширната му роля в корупцията в България", отбелязва изданието. През 2023 г. Великобритания каза, че Пеевски е "участвал в опити за упражняване на контрол върху ключови институции и сектори в българското общество чрез подкупи и използване на медийната си империя".

От ДПС определят като "абсолютно неверни" твърденията, че партията или Пеевски прокарват руски интереси. Пеевски е твърд защитник на евроатлантическата интеграция и противник на Русия, казва партията му.

Пред "Файненшъл таймс" говорител на ГЕРБ казва, че "Пеевски е подкрепял кабинета през последните девет месеца", но добавя, че той не е присъствал на вътрешнокоалиционните разговори.