Денков пред "Политико": Няма повече да си затваряме очите пред руската намеса

Българите са жертва на много активна и агресивна прокремълска пропаганда, смята премиерът

Политика
19:55 - 05 Юли 2023
2594
Денков пред "Политико": Няма повече да си затваряме очите пред руската намеса

В интервю за американското издание "Политико" новият министър-председател на България Николай Денков заяви, че е крайно време да се прекрати "този модел, при който правоприлагащите органи и службите за сигурност си затварят очите, когато става въпрос за разследване на случаи, в които Москва дърпа конците".

Денков дойде на власт на 6 юни и е изправен пред сериозни предизвикателства в опитите да насочи правителството си към пронатовска и проукраинска траектория в страна, в която руската пропаганда и мрежите за влияние - упражнявани чрез разузнавателните служби и организираната престъпност - притежават огромна власт, отбелязва изданието.

Въпреки това, в началото на опитите си да промени начина, по който България се справя с лостовете на руското влияние, той направи необичайната стъпка да разкритикува директно прокремълската, ултранационалистическа партия "Възраждане", като заяви, че властите трябва да разследват дали поведението ѝ е преминало законовите червени линии. На 27 юни Денков публично обвини партията, чиято подкрепа е нараснала до около 16 процента на последния парламентарен вот в сравнение с 10 процента през есента, че е "неофашистка" и води "война... срещу европейските ценности", пише "Политико", цитирано от БТА.

Запитан за призива си за действие срещу "Възраждане", Денков определи обичайния подход на български официални лица към руската намеса със заглавието на последния филм на Стенли Кубрик "Широко затворени очи".

"Единственото нещо, за което съм помолил, е различните институции да престанат да гледат на другата страна", заяви той в интервю пред "Политико" в Брюксел миналата седмица, уточнявайки, че публичните му забележки относно "Възраждане" са били реакция на "лъжите", използвани "агресивно" от нея и други промосковски партии, за да "сплашват българското население" с прокремълска пропаганда.

"Те разпространяват лъжите чрез социалните медии, за да плашат населението и се опитват да използват тази среда, за да извлекат политическа полза", добави Денков, като отбеляза, че "Възраждане" е прибегнало до "езика на агресията" и подстрекателството. "Тази агресия става все по-видима и не е нещо, което може да се допусне да се развива повече", добави той.

Набиращата все по-голяма популярност в България проруска партия "Възраждане" извърши редица прояви срещу офисите на Европейския съюз в София, физически блокира депутати в парламента, отправи заплахи срещу хора по време на събитие, организирано от ЛГБТ общността, и призовава да бъдат унищожени враговете на руския президент Владимир Путин, отбелязва изданието.

Всъщност лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов дори не се опитва да прикрива лоялността си към Москва. Малко след неуспешния бунт на Евгений Пригожин в края на миналия месец той заяви, че дълг на обикновените българи е да унищожат "уродливата измет" - вероятно противниците на Путин в България - които се надяват, че въстанието на наемниците от групата "Вагнер" може да означава края на президента. Партията също така се стреми към провеждане на референдум за спиране на присъединяването на България към еврозоната - друг от приоритетите на управляващия кабинет "Денков-Габриел", пише "Политико"

Призивът на Денков за действие на 27 юни не закъсня. В същия ден Софийската градска прокуратура заяви, че ще разследва Костадинов за реч на омразата и подбуждане към насилие. Костадинов отхвърли действията на българския премиер срещу него, като заяви, че Денков просто изпълнява инструкциите на американското посолство в София.

На въпроса дали се опасява, че подхода чрез законови средства срещу "Възраждане" може да има обратен ефект - да позволи на партията да натрупа още повече влияние, като заяви, че е жертва на пропагандна репресия, Денков се усъмни, че това може да направи реториката на проруската партия по-язвителна. "Те и без това го казват", заяви той.

Списание "Политико" засегна и темата за Украйна, като отбеляза, че проевропейското и пронатовско правителство на Денков е побързало да засили ангажиментите си за изпращане на оръжия на Киев.

Това не само поставя администрацията на българския премиер в сблъсък с интересите на Москва, но и с президента Румен Радев, бивш пилот от Военновъздушните сили, който е нееднозначен по отношение на позицията на България в НАТО и враждебно настроен към въоръжаването на Киев.

Това е стъпка, която отново насочва вниманието към поредицата от необясними взривове и пожари в български оръжейни заводи и складове от 2011 г. насам, отбелязва "Политико". Последният взрив се случи в град Карнобат, в обект, който беше засегнат и миналата година в резултат на това, което собственикът определи като руска атака. Въпреки че години наред българските власти разследват инцидентите, официалните лица са предпазливи по отношение на това какво наистина се е случило и дали наистина има руска намеса при взривовете в съоръженията.

На въпроса какво се случва, Денков заяви, че работата по случаите се бави. "Не знам, защото нямам представа доколко тайните служби, системата на прокуратурата са се опитали да намерят отговор".

В същността си предположенията на Денков, че властите никога не са се вглеждали прекалено в случаи като "Възраждане" и взривовете в заводите, разкриват степента на руското влияние в българските институции. Голяма част от най-влиятелните лица от подземния свят в България произхождат от свързаните с Москва служби за сигурност от времето на комунистическото управление. След падането на Берлинската стена тези олигарси в сянка са заграбили първокласни национални активи и създали всеобхватни мрежи за организирана престъпност, които източват средства от ЕС, извършват изнудвания и контрабанда на наркотици, оръжие и хора, отбелязва изданието.

Въпреки това Денков изрази надежда, че тенденциите се променят. "Почти съм убеден, че българският народ е проевропейски настроен. За съжаление те са жертва на много активна и много агресивна прокремълска, пропутинска пропаганда", заяви премиерът. "Трябва да обясним на хората какви са ползите от това да бъдем пълноправни членове на Европейския съюз и НАТО", добави той, подчертавайки въпрос, който според него "никога не е бил обясняван правилно" на хората.

Един от приоритетите на новото правителство е мащабна реформа на разузнавателните служби с цел изкореняване на агентите на Москва, пише "Политико".

Опитите на властите обаче срещат съпротивата на президента Румен Радев, който е смятан за промосковски настроен и който в момента назначава шефовете на различните служби за сигурност, което възпрепятства всяка промяна в системата. За да преодолее това препятствие, новото правителство ще се опита да направи законови промени в Конституцията на Република България, което по думите на Денков ще отнеме "един или два месеца", "освен ако президентът не промени мнението си ... което мисля, че би било доста разумно за него", пише американското издание.

Министър-председателят на България е изправен пред трудна битка в опитите да отърве страната си от руското влияние: както самият той признава, не може да се каже колко далеч се простира обхватът на влиянието на Москва, пише "Политико".

Запитан дали смята, че президентът Радев следва позицията на Русия от лично убеждение, или изпълнява директни заповеди от Кремъл, Денков се засмя, отбелязва "Политико". "Не мога да отговоря на тези въпроси. Не знам отговорите", заяви той след кратък размисъл.