Денков: При промяна на ситуацията в Израел ще предприемем допълнителни мерки

Има два големи риска за страната ни

Актуални новини
13:39 - 13 Октомври 2023
1942
Денков: При промяна на ситуацията в Израел ще предприемем допълнителни мерки

Ултиматумът, който Израел даде на "Хамас" 1 милион жители да напуснат територията до събота, може да създаде средносрочно и дългосрочно рискове за България.

"Рисковете са ясни – от една страна, бежанска вълна. Веднага казвам – в момента няма такава непосредствена опасност. Ако има бежанска вълна, тя ще е насочена към други държави, други посоки, даже не и към посоката на България", коментира в Пловдив премиерът акад. Николай Денков.

Вторият риск са възможни препятствия при транспорта на петрол, които биха могли да се отразят на цената на нефта и на газа. Като пример Денков даде цената на нефта, която се понижи, а не тръгна нагоре.

"Трябва да видим как ще се развие ситуацията. Никой в момента не може да предскаже точно какво ще се случи" - каза премиерът. 

Денков посочи, че рисковете се оценяват и са взети всички мерки за държавата. На заседанието на Съвета за сигурност към Министерски съвет ще се представят доклади от различни служби и, след като се сравни информацията от тях, ще се предприемат допълнителни мерки.

"Ние вече имахме среща на контратерористичната група и всичко, което беше представено като възможни рискове, краткосрочни и дългосрочни, е обсъдено и всички мерки, които е необходимо, са взети. Срещата при президента, след това при Народното събрание – те бяха по-скоро информативни. Всичко, което трябваше да бъде взето като мерки, вече е налице", каза Денков.

Премиерът уточни, че за момента няма нужда от допълнителни мерки, но при промяна в ситуацията ще се предприемат. Затова и срещите по сигурността ще бъдат периодични.