Денков призна: Близо 25 млн. лв. ни струва дуалното обучение за три години

Новини
21:35 - 15 Юни 2022
2938
Денков призна: Близо 25 млн. лв. ни струва дуалното обучение за три години

"Един от начините, по които се опитваме да преодоляваме недостига на кадри в икономиката, е чрез дуално обучение. В него за три години са вложени близо 24,5 млн. лв. по проекта "Подкрепа за дуалната система на обучение". Представители на бизнеса влизат в училище също по Националната програма "Бизнесът преподава", за която се отделят по 300 000 лв. на година", сподели министърът на образованието и науката акад. Николай Денков по време на дискусията "Държавата - приятел или препятствие пред ефективната дейност на компаниите".

Министър Денков посочи, че допреди пет-шест години голяма част от студентите са били в професионалните направления "Икономика" и "Администрация и управление".

"Това вече не е така. Приемът в тези направления беше съкратен с около 40 процента и бяха създадени редица стимули за области, като енергетика, машинно инженерство, общо инженерство, педагогика. Има приоритетни професионални направления и защитени специалности, в които студентите са освободени от такси, дават им се стипендии и възможност да сключват договори с работодатели. Въпреки че действително има пренасочване и по-добро балансиране на студентите, нарастването на техния брой в дефицитните области все още е ниско", призна министър Денков.

"По отношение на професионалното образование също настъпват сериозни промени. Приемът в професионални паралелки се увеличава непрекъснато през последните години и има региони, в които той наближава 70 процента. Средно за България този процент е около 50, а целта ни е да стигне до 60 процента", посочи акад. Денков.

"Но работната ръка в България намалява неимоверно бързо. Затова е важно да работим с бизнеса, за да подготвим кадрите, които, още преди да влязат на пазара на труда, да знаят, че ще се реализират по-най-добрия начин в България.

Добрите примери, при които преподаватели от университетите и Българската академия на науките работят заедно с децата, трябва да станат масова практика", категоричен е министърът на образованието и науката.

В дискусията, посветена на кариерното развитие и трудовия пазар в България, се включиха също представители на социалното министерство и работодатели.