Денков провежда две отделни срещи с протестиращите земеделци

Политика
20:21 - 07 Февруари 2024
2020
Денков провежда две отделни срещи с протестиращите земеделци

Премиерът Николай Денков провежда две отделни срещи с протестиращите земеделци тази вечер, тъй като различните земеделски организации са отказали да седнат заедно на масата.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов:

"Влязохме, видяхме, че на срещата има организации, които нито протестират, нито имат нещо общо с нашите искания, които са чисто законодателни, професионални, финансови - знаете какви са нашите искания, затова ние поискахме да се разграничим. Казахме на министър-председателя съвсем спокойно, че ще изчакаме да си приключи срещата с тези хора, които явно имат политически искания".
 
Съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и член на ръководството на Българската аграрна камара Симеон Караколев допълни:

"В България има над 200 браншови организации. Голяма част от тях са без членове, но се заявяват като такива. Днеска чухме много упреци, че не ги прриема министър-председателят, той затова ги приема първо тях, от уважение, което е абсолютно нормално".
 
Премиерът Денков първо е разговарял с асоциации на селскостопански производители, които настояват за оставката на ресорния министър Кирил Вътев. 

Преслав Борисов от Български фермерски съюз:

"Проведохме разговори с премиера, за съжаление от Българската аграрна камара и Националната асоциация на зърнопрозводителите казаха, че не желаят да разговаряме заедно и решихме да разделим срещата, така че тя се проведе на два етапа. Ние поставихме част от нашите искания за краткото време, което имаше. Разбрахме се с министъра на земеделието да дадем в писмен вид нашето желание. Всички искаме едно и също, така че не виждам разделение в исканията".