Денков: "Лукойл" няма да стресира пазара на горива

Актуални новини
13:40 - 08 Декември 2023
1522
Денков: "Лукойл" няма да стресира пазара на горива

Очевидно е започнал процес по продажбата на "Лукойл Нефтохим Бургас". Това беше лаконичният коментар на премиерът Николай Денков пред журналисти. 

"Доколкото разбрах, ще се търсят компетентни международни консултанти, които да им помогнат в реализацията на тази сериозна сделка. Това е сериозна сделка - кой ще купи "Лукойл" зависи от това какви купувачи ще се явят.

Сделката няма да стресира пазара на горива, но тези опити, които видяхме - да се стресира работата на рафинерията чрез дерогация за 3 дни, биха могли да стресират пазара на горива. Това се опитваме да избегнем",

подчерта той. Самото говорене не знам дали намалява пазарната цена, но силови действия от типа "да премахнем дерогацията за 3 дни" - със сигурност го прави, категоричен беше Денков. 

По повод българската такса върху транзита на природен газ от Русия, премиерът заяви: „Тази такса няма да се изисква нито от Сърбия, нито от Унгария, няма какво да ги притеснява. Друг е въпросът, че ситуацията може да се използва за техни вътрешни проблеми, които да си решат. По отношение консултациите с ЕК – те си продължават, ако трябва, може да се наложи прецизиране на формулировката. Продължава този процес, но няма нищо притеснително за двете страни. Парите, за които става дума, няма да ги плаща „Булгартрансгаз“, а дали ще ги дадат руснаците – предстои да видим.“

На въпрос дали управляващото мнозинство е стабилизирано, той отговори: „Вече свикнах всеки ден да очаквам какво ли не. Гледаме си работата, вървим по управленската програма. Каквито проблеми има да решаваме, ги решаваме. Такъв е светът, в който живеем. Важното е да си свършим работата”, допълни премиерът.