Денков реформира службите и заради дрогата

Политика
11:14 - 19 Юли 2023
1844
Денков реформира службите и заради дрогата

Премиерът Николай Денков обяви, че до дни започва работа нов координационен механизъм за борба с организираната престъпност, свързана с вноса и наркоразпространението.

През последните години ням особен успех в борбата с наркоразпространението. По темата не се правело достатъчно, а имало и още един повод за създаването на новото междуведомствено звено, категоричен е премиерът:

"Това е разпространението на нов синтетичен наркотик, който е около сто пъти по-активен, отколкото е хероина, който се разпространява чрез смесване с други наркотици и който вече се е появил в България, след като имаше разпространение първо в Съединените щати, след това и в Западна Европа".

 Основните задачи ще се поемат от МВР, Главната дирекция за борба с организираната престъпност, "Гранична полиция", Министерството на финансите през Агенция "Митници", ДАНС, Националната следствена служба, Министерството на здравеопазването:

"Ще се включи и Министерството на електронното управление. Знаете, че голяма част от този пазар се реализира и през онлайн-търговията. Ще поканим за пратньори и Националното сдружение на общините, кметовете. Организацията около общинските училища и борбата със зависимостите също е част от техните задължения".