Денков: С новите уреди пробите за дрога ще излизат до 2 седмици

Освен новите 2 апарата, ще има още 4 през пролетта

Актуални новини
16:24 - 12 Януари 2024
1592
Денков: С новите уреди пробите за дрога ще излизат до 2 седмици

Четейки статистиката какво с случва по пътищата и колко хора са хванати с алкохол и дрога, аз си представям родителите, загубили децата си в катастрофи. Днес представяме уреди, с които се надяваме да намалим пътния травматизъм. Това каза премиерът акад. Николай Денков. Той бе в Института по криминалистика, където заедно с вътрешния министър Калин Стоянов и вицепремиерката Мария Габриел. 

Пробите ще могат да излизат за до 2 седмици. Проблем е, че има натрупани 1000 от предишни периоди. 

Освен новите 2 апарата, закупуване още 4. Те ще бъдат доставени през пролетта, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов. С тях значително ще съкратим срока за изготвяне на експертизите, каза министърът. Той отчете, че трудно се намирали и специалисти, но за година щатът им е увеличен двойно. 


Зад всяко произшествие не се крие число, а човешка трагедия. Затова се радвам, че борбата с пътния травматизъм е приоритет на правителството, каза вицепремиерката и външна министърка Мария Габриел. 

С цел съкращаване на сроковете за изследване на проби за дрога, МВР взе 2 нови уреда. Те са в Националния институт по криминалистика и ВМА. Очаква се те да влязат в  експлоатация до 2 седмици.