Денков се гаври за последно: Болни на изпита след седми клас? Да ходят на олимпиада!

МОН продължава да не разрешава втора резервна дата за деца със счупени ръце и зарази в последния момент

У нас
14:00 - 29 Юли 2022
4891
Денков се гаври за последно: Болни на изпита след седми клас? Да ходят на олимпиада!

МОН на проф. Николай Денков (в оставка) отново не допусна варианта да се въведе резервна дата за изпитите след седми клас в случай, че дете се разболее непросредствено преди него или в самия ден. Въпреки всички жалби, молби, петиции за необходимостта от втори шанс при положение, че за хиляди деца това външно оценява определя развитието им за цял живот, Денков отказа.

И прати болните не къде да е, а на областни и национални олимпийски кръгове по съответните предмети, макар те да са предвидени не за обща оценка на знанията и способностите по стандартния модел за всички седмокласници, а съдържащи задачи за изявените в конкретната област даровити тийнейджъри.

Ето го цялото съобщение на МОН:

"Когато седмокласник пропусне изпитите от националното външно оценяване (НВО) поради тежък здравословен проблем, настъпил в последния момент, той ще може да участва в класирането за гимназиите с резултатите си от областния или националния кръг на олимпиадите по български език и литература и по математика.

За учениците, които не са участвали в олимпиади, ще важи сега съществуващият ред – ще се взимат предвид само оценките от свидетелството за основно образование, без точки от НВО. Такава промяна предлага Министерството на образованието и науката (МОН) в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование. Документът е в процес на обществено обсъждане до 22 август 2022 г.

Всяка година в дните на националното външно оценяване в VII клас има единични случаи на ученици, чието здравословно състояние не позволява да се явят на изпитите. В средата на юни т.г. например две деца пропуснаха единия или и двата изпита поради непреодолими причини – едното беше оперирано по спешност, а другото беше под домашна карантина заради заразно заболяване.

С промените МОН иска да даде възможност при такива извънредни ситуации седмокласниците, които преди това са доказали своите знания в олимпиади, да участват в класирането за VIII клас наравно със своите съученици. В тези случаи балът ще се формира, като вместо резултата от изпита от националното външно оценяване се използва по-високият от резултатите от областния или от националния кръг на олимпиадата по съответния учебен предмет.

Резултатът ще се отчита в точки, изчислени като процент от максималния брой точки за съответното състезание. В момента само учениците, класирани на първите три места на тези олимпиади, имат право да използват резултатите си от състезанията вместо тези от изпитите.

При възникването на извънредни обстоятелства, свързани със здравето на детето, родителите трябва незабавно да уведомят началника на регионалното управление на образованието (РУО) и не по-късно от три дни след датата на пропуснатия изпит да представят в РУО документи от болница или от Регионалната здравна инспекция, които доказват невъзможността на ученика да положи изпита".