Денков се предаде: И Нобелов лауреат, и истинският Меси няма да събере мнозинство

Вратата е отворена за министри от БСП и Български възход

Политика
08:30 - 21 Декември 2022
3181
Денков се предаде: И Нобелов лауреат, и истинският Меси няма да събере мнозинство

"И нобелов лауреат да предложим, и истинския Меси да предложим,сигурно няма да събере мнозинство." Това заяви акад. Николай Денков - кандидат за премиер от "Продължаваме промяната", пред Нова телевизия.

"Това, което би могло да ни обедини, са ясни национални цели, които трябва да се решават. Никой от тези няма да събере сто процента около себе си, въпросът е всеки от тях да събере мнозинство. Искаме да бъдат заложени не само целите, а и конкретните законопроекти. Не е въпросът само за едни заявени намерения, въпросът е да се сложи план-график какво трябва да свърши парламентът и успоредно с него - какво трябва да свърши Министерският съвет, за да се постигнат. Ако всеки един от тези пакети е събрал мнозинство, тогава - ако някой не е изпълнил обещанието си, трябва да поеме политическа отговорност", продължи той.

Той смята, че дори да няма правителство, но тази декларация бъде приета "това означава, че поне една крачка напред сме направили и сме казали: ето това е планът за 20223 година".

"Няма как да направим коалиционно споразумение с ГЕРБ и ДПС. Няма как да има техен министър в дадена сфера. Техен министър означава да имаме подписано коалиционно споразумение. не вървим към този формат. Това, което може да кажем, е, че, ако те подкрепят съответната декларация, ние може да обсъдим с тях. И това ще бъде дискусия. Ако имат много силни аргументи защо някой министър би бил по-подходящ от друг, за да се постигнат тези цели, това ще го обсъдим. Дискусия за имената - да, можем да направим такава", каза Денков.

"С БСП ще обсъждаме възможностите. Министри от БСП би могло да има, ако това бъде възприето. Както знаете, "Демократична България" подкрепя този подход много стабилно. Отворена е вратата за министри - може би от БСП, може би от "Български възход", но като ги съберете всички, отново е малцинство", добави кандидатът за премиер от ПП.

Той коментира изказването на Бойко Борисов: "Промяната били млади хора, той Денков е колкото мен

"Да, знам, че развалям малко средната възраст в "Продължаваме промяната". Но, както се шегуваме ние, все пак разликата с Борисов е един мандат, има едни три-четири години. Няма да си мерим годините и мандатите, въпросът е кой какво може да предложи и може ли и може ли да обедини хората. Нека го кажем ясно - Борисов в момента не може да обедини хората, ако можеше, щеше да бъде на предния фронт на тази дискусия. дали аз ще мога, ще видим. Във всеки случай той не може.