Денков: Ще има корекции в подготвяните конституционни промени

Изработен е вариант за коалиционно споразумение, изпратен е към ГЕРБ-СДС, но оттам не е получен отговор, обяви премиерът

Актуални новини
11:25 - 05 Декември 2023
1191
Денков: Ще има корекции в подготвяните конституционни промени

Институциите трябва да се опитаме да работим заедно, защото хората очакват резултати от нас. Ясно е, че НС ще отхвърли това вето, въпросите защо го прави – по-скоро към него ги отправяйте. Това заяви премиерът Николай Денков по повод президентското вето върху решението за предоставяне на военна помощ на Украйна.


За подготвяните конституционни промени Денков каза, че ще има корекции, съобразно препоръките на Венецианската комисия. „В момента се оформя текст, който да бъде внесен за второ четене и той да съответства на тези препоръки”, заяви Денков.

За ареста на българин в Сърбия по обвинение за шпионаж в полза на България Денков каза, че МВнР ще се позаинтересува за случая, но засега няма повече информация от официално обявената.

По думите на Денков е бил изработен вариант за коалиционно споразумение, изпратен е към ГЕРБ-СДС, но оттам не е получен отговор. „Те не реагираха, ние подготвихме вариант. В момента те поставят въпроса, че биха искали да има такъв механизъм, така че отново – въпросите трябва да са към тях”, заяви премиерът.

Според него благодарение на усилията на правителството има напредък по темата за членството ни в Шенген. Ще продължат дипломатическите усилия как да се формулира решение до края на месеца, което да се направи опит да бъде прието.