Денков след срещата с Урсула: Ще ни подкрепят навсякъде

Надяваме се до края на септември да наваксаме по плана за възстановяване, заяви премиерът

Политика
18:40 - 28 Юни 2023
2961
Денков след срещата с Урсула: Ще ни подкрепят навсякъде

"Това, което беше ясно казано е, че България ще има подкрепа навсякъде, където има нужда. За защита на границата вече бяха получени 45 млн. евро", това заяви премиерът Николай Денков след срещата си с Урсула фон дер Лайен в Брюксел. 

"Обсъдихме международните приоритети. Шенген, еврозоната, защитата от мигрантите, помощта за Украйна. Това са теми, които са европейски", каза още той. "Ще бъдат поканени експерти от Европа, за да създадем звено, което да контролира защитата от миграция. Разбрахме се да работим заедно по няколко теми в следващите месеци", каза Денков по въпроса с мигрантската криза. 

"За еврокомисаря трябва да излезе официално становище от Европейската комисия. Ясно чух като послание, че и двамата ни кандидати са с изключително високи качества. Госпожа фон дер Лайен беше благодарна, че сме представили такива кандидати", увери премиерът. 

"Надяваме се до края на септември да наваксаме по плана за възстановяване, за да може да получим второто плащане. Има сериозно изоставане в законопроектите. Имайте предвид, че те се подготвят от Министерски съвет и след това има период на приемане и обсъждане в Народно събрание", коментира той.

"Въпросът за референдума на "Възраждане" е вътрешен. За еврозоната говорихме обстойно. Нашето правителство е свързано с ясен ангажимент да продължим в тази посока. Има няколко законопроекта, които трябва да се приемат. Обсъдихме как бихме могли да улесним процеса и хората да разберат, че няма да има сътресения", заяви Денков. 

"Ние вече използваме еврото. Няма нещо страшно", увери премиерът.