Денков: Топката е у ГЕРБ, казали сме, че няма да ги подкрепим

За взаимодействие може да се говори само по гласуването на законите и всичко свързано с решенията на МС, но това не означава общо правителство

Политика
19:13 - 12 Май 2023
1948
Денков: Топката е у ГЕРБ, казали сме, че няма да ги подкрепим

"Срещата беше много полезна в няколко отношения. Видя се това, че имаме общи приоритети и цели, но се видя и ясно, че дали те могат да бъдат постигнати по начина, по който предлага ГЕРБ, е напълно неясно. Основният проблем е, че липсва доверие между двете политически сили и има причина за тази липса на доверие. За да може да се изгражда доверие трябва да се премине през много стъпки, които да покажат, че не само думите, а делата могат да доведат до нещо полезно", това заяви в "Още от деня" по БНТ акад. Николай Денков след срещата на ПП-ДБ с Мария Габриел.

Денков каза, че за липсата на доверие е даден примерът от днес, че не е спазено джентълменското споразумение да бъде избран председател на правната комисия. За него друг пример е и това са дебатите по управленската програма, която в единия ден всичко по нея е било наред, вторият ден от ГЕРБ са казали, че не е достатъчно добра, а на третия ден са я пратили до други политически сили, все едно е обща. Заяви, че за да се изгради доверие, трябва да се мине през много стъпки.

Според Денков за парламентарно взаимодействие може да се говори само по гласуването на законите и всичко свързано с решенията на МС, но това не означава общо правителство.

"За момента ние нямаме промяна в нашето решение. Поехме като ангажимент с информацията от днес да минем през нашите национални съвети. Но се съмнявам, че би могло да се вземе бързо решение, което да променим това, което имаме в момента. Но трябва да стоим отворени в търсене на решения в рамките на нашите ограничения. Първия мандат не можем да подкрепим, това е ясно, но може да се търсят решения, свързани с втория мандат", добави той.

"Топката е изцяло в полето на ГЕРБ. Те имат първия мандат. Ние сме казали, че няма да ги подкрепим в първия мандат. Имаме готовност, ако те решат да търсят някакво развитие да го търсим в рамките на втория мандат", каза акад. Денков.