Денков: Трябва да се премахне зависимостта от местните феодали

Политическото представителство на българските турци не бива да се затваря в една партия, заяви експремиерът

Новини
13:38 - 30 Юли 2024
1082
Денков: Трябва да се премахне зависимостта от местните феодали

„Политическото представителство на българските турци не трябва да се затваря в една партия - защото монополизирането води до тежко изкривяване на отношенията между обикновените хора и партийното ръководство. Хората стават силно зависими от интересите и капризите на политическите лидери, които са изкушени да използват гарантирания етнически вот в своя полза", каза акад. Денков.

Николай Денков в обръщението си към представителите на изселническите дружества, в които членуват българските изселници в Турция, по време на националната конференция на Конфедерацията на балканските румелийски турци (BRTK) през уикенда в Бурса. В Конфедерацията членуват над 300 изселнически дружества от 51 области в Турция, от които близо 200 са от изселници oт България, включително най-голямото - "Балгьоч Бурса". Събитието се провежда веднъж на 3 години.

Николай Денков благодари специално за поканата към Продължаваме Промяната, отправена от председателя на BRTK и на „Балгьоч Бурса" г-н Сабри Мутлу.

„Това ни позволява да представим идеи за позитивно развитие на отношенията на нашата партия ПП с българските турци – както с изселниците в Турция, така и с турците, живеещи в България. Тези отношения досега оставаха затворени в монопола на една българска партия и в огромна степен се определяха от страха на хората да не се върнат травмите на етническите конфликти от близкото минало", каза Денков и отбеляза, че е време е да изградим отношенията си по нов начин.

Според него ако различните партии се конкурират за доверието на българските турци, ръководствата им ще бъдат принудени да се съобразяват с интересите на хората.

Акад. Денков беше категоричен, че правителствата в България трябва с висок приоритет да подкрепят хората с ниски доходи и по-изостаналите региони, без тази подкрепа да се свързва директно с етническите особености на населението.