Денков: За положителния резултат за Шенген роля играят много институции

Мария Габриел благодари специално на Бойко Борисов

Актуални новини
14:39 - 28 Декември 2023
1531
Денков: За положителния резултат за Шенген роля играят много институции

“Принцип на нашия кабинет е да не изнасяме информация преди да са приключили преговори по различни теми, които са сложни и важни, но, тъй като румънското правителството предостави пред техните медии част от информацията по все още продължаващите преговори, решихме, че трябва да разкажем това, което се случва през последните дни и седмици. Госпожа Габриел играе ключова роля като министър на външните работи и вицепремиер в преговорите, но искам да отбележа, че в преговорите много активно, освен нейния екип, освен съветника при мен ключова роля изиграха и колегите от Министерство на вътрешните работи. Искам да подчертая, че за да имаме положителен резултат, роля играят много институции. Специално искам да подчертая ролята на Народното събрание, което през последните месеци прие редица закони, които бяха чакани от години и които бяха свързани с очакванията на Нидерландия и на Европейската комисия, за установяване на върховенство на правото в България. Те бяха изключително важни. Затова подчертавам отново ролята на Народното събрание и на партиите, които подкрепиха тези закони, тъй като без тях нямаше да бъде вдигнато ветото на Нидерландия.

Това каза премиерът Николай Денков на брифинг, посветен на приемането на България и Румъния в Шенген. Той подчерта, че не се обсъжда разделяне на България и Румъния и на следващия етап - приемането на страните и през сухопътните граници.

 Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел допълни:


"Последните дни посвоему бяха кулминационни. Не само заради всички години на усилен труд, месеци на упоритост и резултати, но и заради многобройните интензивни часове преговори на детайлите - вече в дните на 22 и 23 декември, както и отново подновени преговори от 26 декември насам. Продължаваме да работим много активно с партньорите ни в Австрия, Румъния, ЕК, Испанското председателство, както и с генералния секретариат и правната служба на Съвета по решение за пълноправно членство на България и Румъния в Шенген. При постигане на съгласие, двете  държави ще могат да приложат шенгенското законодателство. В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, а на следващ етап ще отпадне контролът и на сухоземните граници. Искам ясно да кажа, че приемането на България в шенгенското пространство е национален приоритет за страната ни от години, по който са работили редица правителства и политици. Бих искала специално да благодаря и на Бойко Борисов, защото в последните дни изключително следи, помага и съпреживява трудните преговори. Същевременно искам да подчертая, че говорим за деликатен преговорен процес, който все още не е завършил. Надяваме се това да стане в оставащите дни до края на годината. Бих искала да отбележа, че с министъра на вътрешните работи и с министър председателя сме се водили от убеждението, че България е заслужила мястото си в Шенген и искаме да продължим да работим за това, защото Шенген е едно от основните постижения на Европейския проект и мястото на България в него, защото то ни прави част от общност от 420 милиона граждани на ЕС - 23 държави-членки и тези от Европейската асоциация за свободна търговия и защото нашето разбиране за сигурност на гражданите е сигурност чрез сътрудничество.


Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов подчерта:


"Като министър на вътрешните работи съм изключително доволен от постигнатото и свършеното до момента. МВР получи отлична оценка и подкрепа дори от тези, които в момента не възпрепятстват по пътя към пълноправното членство в Шенген. Резултатът на МВР е ясно фиксиран в доклада от последната мисия, която се извърши през ноември, по проверка по линия на Шенген. Искам категорично да заявя, че ще продължим да правим това, което е необходимо като министерство в синхрон с премиера и вицепремиера и ще отстояваме своята позиция до вземането на крайното политическо решение".