Денков за Шенген: Нещата не зависят от някакъв министър в Австрия

Той оцени свършената до момента работа като успешна, но пожела темпото да се ускори

Политика
10:50 - 01 Септември 2023
1308
Денков за Шенген: Нещата не зависят от някакъв министър в Австрия

"Това, което беше представено като мнение на вътрешния министър на Австрия отразява определена позиция, но по никакъв начин не предопределя какъв ще бъде крайния резултат".

Това каза премиерът акад. Николай Денков във връзка с присъединяването на България към Шенген. Така той отговори на думите на вътрешния министър на Австрия, че не е подходящо приемането на нови страни в момента.

"Нашата позиция е, че Шенгенската система като цяло не функционира, затова не сме отворени към разширяването й. Вече има проверки на границите. Системата като цяло не работи, в този момент не е подходящо разширяването на Шенгенското пространство", каза министър Герхард Карнер по време на пресконференция с румънския му колега Каталин Предою във Виена преди седмица.

Австрия и Нидерландия са двете страни, които са против присъединяването ни към Шенген, а изискванията им са различни.

За Нидерландия е важно доколко добре работи правосъдната система у нас, затова и очакват доклад от Европейската комисия за това как са се променили законите и как се прилагат. 

Австрия пък очаква България да минимизира притока на мигранти през границите. "Там задачите основно са към МВР, Гранична полиция и се работи тясно с партньорските служби като "Фронтекс", Европол, които могат да подадат информация и съвместно с нашите служби и институции могат да спрат притока на мигранти, както при пресичането на границите, така и вътрешно", обясни Денков.

Той оцени свършената до момента работа като успешна, но пожела темпото да се ускори.

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел добави, че не трябва да се допуска на България да се поставят допълнителни условия, каквито не е имало за никоя друга страна досега. Тя благодари на държавите, изразили подкрепа за присъединяването ни към Шенгенското пространство.