Денят на Нейно Величество – далеч от величието

Какво е правила всеки ден Елизабет II?

Нещо за четене
12:50 - 09 Септември 2022
8529
Денят на Нейно Величество – далеч от величието

Ежедневието на покойната кралица е било далеч не толкова претенциозно, колкото се очаква за една височайща особа като нея, пише в свой материал Ройтерс.

Дните ѝ са били продиктувани както от официални дела, така и от нейните собствени предпочитания.

Един ден на… Елизабет II

Сутрините ѝ започвали рано, в 7:30 ч., когато се събуждала, готова за чаша прясно сварен чай.

Прилежно облечена кралска прислужница носела в стаята ѝ поднос с две масивни сребърни канички, съдържащи любимата на кралицата напитка „Ърл Грей“, както и гореща вода за доливане, а и няколко бисквити, преди истинската ѝ закуска.

Чашата и чинийката – от костен порцелан, върху ленена салфетка с кралския шифър "EIIR".

Прислужницата поставяла подноса на нощното шкафче, открехвала завесите на прозорците и пускала радиото.

А кралицата предпочитала да слуша програмата „Днес“ на Би Би Си. След това прислужницата отивала в съседната баня и подготвяла банята на кралицата.

Докато кралицата се къпе, нейният гардеробиер приготвял първия тоалет за деня, защото доста често се налагало тя да се преоблича по няколко пъти на ден, в зависимост от ангажиментите ѝ.

След обличането, фризьорката разресвала прилежно косата ѝ и я привеждала в добре познатия й вид.

Закуската – в 8:30 ч., в личната трапезария на кралицата на първия етаж с изглед към градината на двореца.

Кралицата предпочитала препечен хляб със светъл мармалад, а между залъците разлиствала „Дейли телеграф“, както и „Рейсинг пост“, но преглеждала и в интернет всички сутрешни вестници.

Всеки делничен ден, в 9 ч. сутринта, докато кралицата пребиваваше в Бъкингамския дворец, Уиндзор, двореца Холирудхаус в Единбург или в замъка Балморал в Шотландските планини, за нея свирел гайдар с килт.

Към 9:30 ч. кралицата сядала на бюрото „Чипендейл“ в дневната си, с две мастилници: с черно мастило за подписване на официални документи и зелено за лични писма.

Всеки ден от нейното царуване тя получавала от министрите на правителството и от представителите си в Общността на нациите и в чужди държави информация под формата на политически документи, документи на кабинета, телеграми на министерството на външните работи, ежедневно резюме на събитията в парламента, писма и други държавни документи. Те се изпращали до нея от личните секретари в известните „червени кутии“.

Всички тези документи е трябвало да бъдат прочетени, а когато било необходимо - одобрени и подписани.

Понякога кралицата завършвала сутринта на среща с няколко министри от правителството на заседание на Тайния съвет.

Когато си е била у дома, в Бъкингамския дворец, тя обикновено обядвала сама, макар че понякога е поканена придворната ѝ дама.

Веднага след обяда, ако има време, кралицата обичала да се разхожда в градината на двореца с кучетата си, обикновено сама и необезпокоявана.

Когато кралицата излизала за публичните си ангажименти, тя се подготвяла – четяла бележки за това с кого се среща и какво ще прави. Към 17 часа се прибирала в дворцовия си апартамент, за да пие чай, подсладен с любимата ѝ торта „Дънди“.

След чая кралицата се връщала на бюрото си за около час и, ако нямаше вечерни ангажименти, се оттегляла в личните си покои.

Това обаче далеч не означавало, че си почива, защото в качеството си на държавен глава, около 19:30 часа кралицата получавала доклад за парламентарните заседания през деня и винаги го прочитала още вечер.

Вечерята ѝ била лека, а и спокойна – обичала печено говеждо, овнешко и сьомга. По време на нея та се наслаждавала на чаша вино, а и на минералната вода „Малвърн“, любимата ѝ.

За да се отпусне, кралицата обичала да гледа телевизия, да решава пъзели и кръстословици или да играе скрабъл.

Обикновено кралицата си лягала към 23:00 часа, но подобно на всички британски монарси, преди да заспи тя си водела дневник - като от началото на управлението си, всеки ден, тя пишела по една страница.