Депутат иска 7-милионна професионална армия в Русия

Русия
13:10 - 27 Юни 2023
1996
Депутат иска 7-милионна професионална армия в Русия

Руският депутат Леонид Слуцки призова за създаването на професионална армия от седем милиона души в Русия. Той посочи, че това ще гарантира сигурността на страната и няма да има нужда от наемни групи за сигурност. Тoзи призив идва след неуспешния бунт на Евгений Пригожин и наемните войски от Вагнер.

"Страната не се нуждае от ЧВК (частни военни компании) и подобни на тях", каза Слуцки, ръководител на Либерално-демократическата партия, в приложението за съобщения Telegram. Има проблеми в редовната армия, но ЧВК не могат да ги решат.

Припомняме, че Леонид Слуцки замени начело на руската ЛДПР Владимир Жириновски след неговата смърт.

Президентът Владимир Путин направи предизвикателно обръщение в понеделник, в което каза, че умишлено е оставил еднодневния бунт толкова дълго, за да избегне кръвопролития. Той каза, че бойците на Вагнер могат да продължат да се бият с руската армия, да се приберат у дома или да отидат в Беларус.

Президентът вече подкрепи увеличаването на армията до 1,5 милиона военнослужещи, включително 695 000 по договор, от предишните 1,15 милиона. Създаването на професионална армия от седем милиона души обаче ще изисква значителни финансови ресурси. Руската икономика вече пострада от войната и последвалите западни санкции, а прогнозите показват, че тази година икономиката ще се възстанови само със скромен ръст от 2,2%.