Депутат на Слави даде 7 бона заплата на свой човек

Любопитно
18:36 - 13 Май 2022
6407
Депутат на Слави даде 7 бона заплата на свой човек

Седем хиляди лева заплата даде депутат от партията на Слави Трифонов Има такъв народ на свой сътрудник чрез парламентарната комисия, която председателства. Става въпрос за Кирил Симеонов - шеф на органа за електронно управление в НС, който бе и участник в едно от изданията на риалити шоуто "Биг Брадър". Новоизлюпеният политик е назначил близък приятел за консултант в НС за впечатляващата сума от 7 хиляди лева за период от едва 7 месеца. 

Ако сумата бе разделена по работни дни - 20 за един месец, нямаше да е фрапираща. Но всъщност в заданието, официално оповестено на страницата на парламента, става ясно, че Давид Асенов е нает да работи за апетитната заплата за 2 дни седмично, неясно по колко часове. 

Консултантска дейност в сферата на информационните технологии и софтуерното инженерство в Комисия по електронно управление и информационни технологии - 2 пъти седмично, като се съставя седмичен отчет за извършената работа, е темата, определена за работа от възложителя - депутата от ИТН. 

Варненският консултант е бил нает на 8 април и ще продължи да се грижи за конфигурациите до 8 ноември.

Справка на Lupa.bg разкри, че Асенов е член на Районната избирателна комисия в морската столица, както и собственик на фирма, занимаваща се с разработване, дизайн и поддръжка на интернет страници, разбработка, продажба и поддръжка на програмни продукти и системи, както и консултантски услуги. 

За работата си в парламентарната комисия той де факто ще получава около 130 лева на ден, тъй като август е почивен за депутатите по правилник. Двамата със Симеонов са "градски" - от Варна. 

Освен него по договори за изпълнение Кирил Симеонов е назначил и експерт по киберсигурност, който обаче получава далеч по-скромно възнаграждение - 400 лева, разпределени между 8 месеца, както и документална експертка, която ще се грижи за архивите срещу 33 лева.