Депутат обвини ЦИК в нов скандал с машините

Според Ивайло Мирчев сега има проблем с нужните терморолки хартия, нужни за работата на устройствата

Политика
20:40 - 04 Ноември 2023
7672
Депутат обвини ЦИК в нов скандал с машините

ЦИК бе обвинена за нов скандал, свързан с машините и местните избори - този път с твърдения за осигуряване на скъпа и неподходяща хартия за тяхната работа.

"ЦИК се оказаха ключов фактор на тези избори. След като опраскаха машините на първия тур (с неоценимата подкрепа на ДАНС), факт е пореден скандал - оказва се, че ЦИК не могат да доставят нужните ролки термохартия, за да работят коректно машините. Нещо повече - твърдението на ЦИК е, че такива ролки в България не се произвеждат. Ще разочаровам организаторите на поредната уйдурма в ЦИК - такива терморолки в България не само се произвеждат, произвеждат се през 2023 г., произвеждаха се и през 2003 г.", написа във Фейсбук депутатът Ивайло Мирчев.

"Тъй като съм имал досег с този бизнес знам, че има много български производители и вносители, които разполагат с модерни машини, с които могат да доставят в ЦИК всякакви видове, стига ЦИК да има доброто желание това да се случи, а не да прави всичко възможно да саботира изборния процес", добавя той.

По мнението на Мирчев, е необяснимо, че "ЦИК сменя доставчика на ролките и вместо да ги поръча на цена около 4 лв. за брой (конкуренцията в този бизнес е голяма и цените на различните производители са през няколко стотинки), ги поръчва за близо 14 лв. за брой. Разликата в цената е 3.5 пъти и можем само да предполагаме къде е попаднала тя".

"Тук вече не говорим просто за саботиране на изборния процес, но и за поръчка на термохартия на завишени цени. А авторитетът на ЦИК и мнозинството в него вече е на дъното, с нулево обществено доверие. Въпреки всичко - утре гласувайте, гласувайте с машина. А ако в ЦИК са решили да саботират работата на машините с неподходяща термохартия, ще си понесат отговорността", казва Мирчев.

В петък, по повод информациите, че хартията, с която трябва да се гласува на машините в неделя – 5 ноември, е нестандартна и може да повреди устройствата, председателката на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че казусът е от началото на годината. Законодателят е възложил на печатницата на БНБ доставката на тази хартия. От своя страна БНБ ползва печатница – подизпълнител. Оказва се, че в България няма машина, която да произведе ролките хартия с размера, поискан от фирмата, производител на машините – „Смартматик“.

От БНБ са отговорили в писмо до ЦИК, че е направена заявка за купуването на такава машина, защото тя не може да бъде намерена на склад, но тя нямало как да бъде доставена за местните избори на 29 октомври. Това налага да се използва ролка с друг размер, обясни Камелия Нейкова и гарантира, че това не е заплаха за работата на машините.

В позиция до медиите в събота, посветена на думите на Нейкова, от „Сиела Норма“ посочват, че до октомври 2022 г. именно "Сиела" е доставяла хартията за машините, която дотогава е отговаряла на спецификациите им. От там посочват още, че доставната цена е била и в пъти по-ниска от тази, на която в момента от ЦИК се сдобиват с ролките за машините. Компанията настоява, че е предупредила избирателната комисия за потенциалните проблеми, но от там не са предприели действия, въпреки проблемите.

">