Депутат от ПП призна: Кирил и Асен без шанс да реализират мандата с Денков

И втората политическа сила готвела смесица от политически лица за правителство

Политика
09:16 - 18 Декември 2022
3301
Депутат от ПП призна: Кирил и Асен без шанс да реализират мандата с Денков

Шансовете за съставяне на правителство при втория мандат са минимални. Това смята депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Арабаджиев. 

По думите му, партията ще направи всичко възможно, ако има някакъв шанс, мандатът да бъде реализиран с премиер Николай Денков.

"В последните две години се намираме в сериозна политическа криза. За да се реши, политиците трябва да си говорят. Веднага щом разбрахме, че няма да се реализира първия мандат, поканихме за разговор шест от седемте политически партии в парламента", обясни Арабаджиев пред БНТ.  

От "Продължаваме промяната" дадоха заявка, че ще търсят подкрепа за основни политики и се надяват именно там да срещнат разбиране от останалите партии. След целите, които от формацията си поставят, е внасянето на бюджет за 2023 година, подобряване на социалните плащания, помощ за бизнеса, влизане в Еврозоната и Шенген.

"Проблемът е, че има партии, които на хартия искат да изпълнят тези политики, но действията им показват друго", коментира Арабаджиев. Депутатът даде за пример борбата с корупцията, която реално не се случва заради липсата на законодателни промени.

"Не смятам, че може да искаме подкрепа от партиите в Народното събрание без да знаят какви политики искаме да ги реализираме. Да предложим правителство на малцинството с "Демократична България", е доста трудно. Как ще се почувстваме, ако Министерския съвет внася законопроекти в парламента, а те не бъдат одобрявани?", попита Арабаджиев.

В случай, че все пак се стигне до съставянето на правителство, то няма да бъде изцяло експертно, а смесица с политически лица, обясни депутата от ПП. По думите му, управлението на служебно правителство още три месеца не е добре за страната.

"Ако не успеем да се обединим, не смятам, че ще успеем да влезем в еврозоната от 1 януари 2024 година. Причината е, че държавата няма да покаже стабилност, нито пък ще бъдат приети нужните законопроекти, за да се изпълнят изисквания за еврозоната", каза Арабаджиев.