Депутат от ПП: Жена ми е украинка, не съм я виждал от 2 месеца

Видях кълбо от дим на 300 метра от нас, описа картината в Киев Калоян Икономов

Общество
10:11 - 01 Май 2022
5638
Депутат от ПП: Жена ми е украинка, не съм я виждал от 2 месеца

Видях кълбо от дим, което се издигна над една сграда, докато пътувахме към гарата в Киев. 200, 300 или 500 метра от нас - това всъщност няма значение. Министър Заков ме попита "Чу ли пукота?"

Уплахата дори в украинските части, които ни ескортираха, беше видима, те се чудеха дали да ни ни скрият някъде, или да ни качат на влака. той потегли с угасени рампи, пуснати щори, имаше реална опасност.

Така описа отпътуването от украинската столица след срещата с президента Зеленски по времето, когато тя бе ударена от руски ракети, Калоян Икономов от ПП. То бе в делегацията на премиера Кирил Петков там

Около 10 часа били във влака от Полша до Киев. Раздали им бронежилетки и през цялото време били с тях.

Най-тежките гледки били съборен блок, а отдолу - детски играчки.

Съпругата на депутата е Украинска, имат две дъщери.

Не съм виждал жена ми от 2 месеца - откакто започна това, защото постоянно е по бежански центрове и в организация на помощ, разказа Икономов пред Мария Цънцарова по Би Ти Ви.

В Киев съм ходил десетки пъти, това не е градът, който познавам, а притихнал, тъжен. Опитват се да водят нормален живот, някои видях да правят сутрешен крос. Но трафикът е 20% от обичайния за града, друго е, продължи депутатът. 

Той впечатли с репликата "Всеки българин носи Русия в сърцето си" преди седмица при друго свое тв интервю. Края на това изречение беше, че трябва да правим ясно разделение между руския народ и политиката на Путин към суверенна държава, поясни той сега. Ще гласувам за даването на помощ във всеки вид, декларира депутатът от "Промяната". 

Той е сред вносителите на проекторешението на ПП, че България ще окаже "Техническа помощ" - това било договореното между партньорите. Сега обаче ще го коригираме, обяви Икономов. Ще се запише "военно-техническа".

Депутатът обясни, че тя ще включва това, което произвежда българският военно-промишлен комплекс. Трима от коалиционните партньори сме твърдо за тази подкрепа. 

Вече е решение на МС какво точно ще бъде предоставено, тъй като решението на НС ще е за даване на мандат на правителството, поясни Икономов.

Моето лично мнение е, че г-жа Нинова няма да реши да напусне. Много повече са нещата, които събират тези партии, отколкото тези, които ги разделят, обясни той и напомни, че в ултиматума на вицепремиерката "имаше известни условности".

Ще се намери вариант, който да удовлетвори всички участници в коалицията. Да, България изнася оръжия, както от десетилетия, но дали стига до трети страни, ние не можем да кажем, отговори депутатът на въпроса не стига ли БГ оръжието отдавна до Украйна. Ангажира се да предложи изслушване на службите в ресорната комисия с информация по този въпрос.