Депутат поиска доброволни отряди да се заемат с престъпноста

Обединени патриоти настояват за промяна в Закона за МВР

Политика
19:50 - 29 Ноември 2019
3269
Депутат поиска доброволни отряди да се заемат с престъпноста

Доброволни отряди да имат правото да помагат на МВР и да извършват граждански арести - за това настояват депутатите от Обединени патриоти. Според зам.-председателя на ВМРО Искрен Веселинов по този начин ще има много по-добри резултати в борбата срещу нарасналата в последно време битова престъпност.

Доброволчеството като начин за превенция и справяне с битовата и маргиналната престъпност е стара идея на "патриотите". Тя е залегнала и в приоритетите за повишаване на обществения ред и сигурност в програмата още от 43-то НС. Ето защо от Обединени патриоти обявиха днес, че ще подкрепят на първо гласуване Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи и ще внесат предложение за допълнение, свързано с доброволните отряди. Това посочи в свое изказване в Народното събрание днес съпредседателят на ПГ „Обединени патриоти“ и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов.

Законопроектът създава допълнителен респект към работата на служителите на реда, за какъвто отдавна хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов настояват. Той задава и вътрешно преструктуриране на МВР, което ще доведе до по-адекватно функциониране на системата.

Искрен Веселинов обяви днес, че между първо и второ четене народните представители от Обединени патриоти ще изготвят законопроект за възстановяването на доброволните отряди, които да подпомагат опазването на обществения ред. Действията не тези отряди от доброволци трябва да са в синхрон и под ръководството на МВР. Депутатът посочи, че в сегашния законопроект е засегната темата с доброволците, но само тези звена, които и в момента съществуват – за овладяване на бедствия и пожари.

"Доброволци със съответния образователен ценз и чисто съдебно минало и преминавайки обучение в МВР да имат правомощия по патрулна и охранителна дейност. Тези формирования да противодействат на битовата престъпност – особено по малките населени места. Доброволните отряди трябва да могат да налагат закона там, където има дефицит на представители на МВР", заяви Веселинов.

За това е имало дебат между ГЕРБ и ОП и е част от общите приоритети, които са събрали двете политически формации в управлението, стана ясно от думите му.