Депутат разкри: Защо не пада цената на тока

Икономика
14:40 - 27 Март 2020
7375
Депутат разкри: Защо не пада цената на тока

Рамадан Аталай е народен представител от ДПС и член на Комисията по енергетика в парламента. Потърсихме го за коментар по повод отвореното писмо на омбудсмана Диана Ковачева до КЕВР с въпроса за цената на тока у нас. 

-Г-н Аталай, омбудсманът Диана Ковачева днес попита КЕВР защо цената на тока не намалява, при положение, че газът падна с повече от 40% - защо наистина?

-Много просто – в България къде има производство на електроенергия от газ? Питайте омбудсмана.

-Няма ли ТЕЦ-ове, които са на газ?

-Има – само ТЕЦ-Варна. Но той не работи, защото е на студен резерв. И цената, която беше досега за газ, беше много по-висока и от цената на възобновяемите енергийни източници, и от цената на въглищата.

-А какви ще са според вас загубите заради епидемията и извънредното положение?

-За икономиката като цяло положението не е добро. Няма производство, предприятията не работят, не получават съответната продукция за производствата си. Германия спря производството на най-големите индустриални предприятия – автомобилните. Ние тук произвеждахме части за тях. Текстилната промишленост също не може да си доставя навреме продукцията, заради проблемите по границата. А и тази идея за 60% плащане на заплатите... Тя е абсолютно неработеща. Няма защо човек да плаща 40% от заплатите плюс удръжките, когато предприятието му не работи. Вземете един хотел – как да плаща, когато никой не идва?

-Идеята е това да е за месец или два, докато сме в извънредно положение.

-А после какво? Три... после четири – и какво..?

-Държавата няма ли да помисли в много спешен порядък да се преориентира към производство на ток от газ? И по отношение на другите сектори.

-За това нещо трябва близо година-две и много пари, за да се случи. Защото ТЕЦ-овете трябва да минат на газ, да се инсталират газови горелки. Цялостната система на горивната база трябва да се смени, а това не става за един-два дни. Трябват пари, трябва време. Затова трябваше до 2025 г. да минем на газ. И до 2030 г. рудниците трябваше да са готови да работят на газ. За два месеца не става.

-Казвате трябват пари – според икономисти вече губим по 50 млн. лв. да ден и фискалният резерв ще стигне само за 140 дни.

-Ако има толкова - за 140 дни – значи пак е добре. Те смятат само малките задължения, които трябва да се платят.

Ако се включат всички онези средства, които държавата в момента казва, че ще отдели – 4,5 млрд. лв. - не знам колко време ще има от фискалния резерв. Трябва да се види общата финансова рамка на Европейския съюз - какво ще отделят за борбата с коронавируса. И тогава вече ще може да се говори.

Но едно е ясно – икономиката в България е в тежко състояние, ще стане още по-тежко и след 3 месеца някои предприятия много трудно ще тръгнат отново. Някои изобщо няма да тръгнат.