Депутат с революционно предложение: Дайте по 80 000 лв. на работниците от „Мариците“!

Плащаме 600 млн. лв. на ТЕЦ-овете заради 100 000 гласа на избори

Актуални новини
11:30 - 20 Февруари 2020
4889
Депутат с революционно предложение: Дайте по 80 000 лв. на работниците от „Мариците“!

Смело и нестандартно, но съвсем логично предложение направи пред Lupa.bg депутат от енергийната комисия в парламента. „По-добре да дадем еднократно по 80 000 лв. на всеки работник от „Мариците“, но да спре тази драма с ТЕЦ-овете и да ги закрием безболезнено!“, коментира той по повод обречената битка за запазването на централите в този им вид.

Народният представител се възмути, че властта плаща 600 млн. лв. годишно на „Мариците“ от парите на данъкоплатците, само за да си осигури 100 000 сигурни избиратели.

Той коментира това по повод решението на Народното събрание от края на януари, с което депутатите задължиха правителството да оздрави изпадналата във фалит ТЕЦ „Марица изток 2“, независимо от позицията на ЕК по този въпрос.

Въпросните 80 000 лв. пък били сумата, на която възлиза един работник всяка година.

„Толкова струва един работник в „Мариците“, а там са 7 500 души! За сравнение ще посоча, че в същото такова предприятие в Германия например работят 1000 души. Сравнението оставям на вас“, беше еднозначният коментар на един от енергийните експерти в парламента.

На въпрос защо държавата не вложи тези 600 млн. в нови технологии и производства, вместо да поддържа на изкуствено дишане един сектор, който до 2025 г. ЕК ще спре, той отговори така:

„Лъжат хората, че няма да затварят ТЕЦ-овете, защото не искат да се лишат от едни 100 000 сигурни избиратели“. Толкова наброяват работниците плюс техните роднини и целият град Стара Загора, ангажиран с процеса по работата на ТЕЦ-овете.

Депутати обърнаха внимание, че предстоящата либерализация на енергийния пазар у нас е тясно свързана с работата на въглищните централи. „Ако не излезем на свободния пазар, няма да удължат живота на ТЕЦ-овете“, припомниха експерти. Засега обаче не е ясно как ще купуваме ел. енергия от различни доставчици, след като има монопол по места на електроразпределителните дружества.