Депутати пред бой заради СРС-та срещу протестиращите

Актуални новини
10:48 - 04 Август 2021
3662
Депутати пред бой заради СРС-та срещу протестиращите

Депутатите си спретнаха словесен двубой по темата да има ли комисия, която да проучи използвало ли е МВР незаконни СРС-та спрямо участници в предизборната кампания за 46-ото Народно събрание. Предложението да се създаде такава комисия беше на Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Хамид Хамид обяви, че ДПС ще подкрепи създаването на тази комисия, но да бъде разширена и да проучи имало ли е полицейски натиск спрямо български граждани по време на предизборната кампания за 46-о НС.

Според Мануил Манев от ГЕРБ целта била да "излезе наяве всичко,, което се случваше през тази прословута предизборна кампания". Той добави, че натискът се превърнал в "платформа на самохвалство". "Министърът на вътрешните работи каза на официална пресконференция: ние подредихме това НС", добави Манев. Според него изчегъртването на един човек или една партия ще се повтори, ако бъде подминато.

"Не виждам кой би се притеснил от една такава комисия", завърши Манев.

"Искате истината. Ще ви каже нещо. В квартал "Христо Ботев" има осем секции. За 45-ото Народно събрание 1912 гласа са ГЕРБ, за 46-ото Народно събрание - 121 гласа", репликира Георги Свиленски от БСП.

Стоян Михалев от "Демократична България" обясни, че няма да подкрепят създаването на тази комисия, защото имало ресорна.

Йордан Цонев от ДПС каза, че при консултациите при президента говорили за полицейското насилие по време на предизборната кампания, което "било извън всякаква мяра".

"Извърши се неправомерна намеса в изборния процес и ще настояваме всеки един случай да бъде разгледан в българския парламент,. Това казахме на президента", обясни Цонев.

"Който не е попадал на репресията на ДПС, той не знае за какво става въпрос", отвърна Явор Божанков от БСП.  И разказа, че през 2019 г. бил привикван в полицията.

"Горските са функция на ДПС и тормозят хората на най-ниско битово ниво. Ше има сериозна ревизия на горските в тези региони", репликира Тошко Йорданов от ИТН, имайки предвид смесените райони и най-вече Кърджали. 

"ДПС не е имало горски нито в Кърджали, нито в друг смесен район. Това, което г-н Борисов прави спрямо нас, сега го прави спрямо вас", отговори му пък Йордан Цонев.

По време на дебата бе споменат и кметът на Гурково, който бе задържан за няколко часа по време на предизборната кампания.

Николай Хаджигенов от ИБГНИ посочи, че "тази гнусна колаборация между ГЕРБ и ДПС е неприемлива".

"Когато говорим за вътрешен министър, правил избори, изниква  името на Цветан Цветанов, който не е в политиката благодарение на нас", каза Хаджигенов.

Йордан Цонев го репликира, че това, което се е случило, се нарича реваншизъм.

"Защо се налага да се създават комисии, които да дублират работата на прокуратурата. Дайте като говорим за лицемерие да реформираме тази прокуратурата и да не превръщаме НС в някакъв държавен контрол", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Георги Кадиев обясни, че има нужда от промяна в НК, която да разшири състава на престъплението. По време на изборите в Стара Загора направили списък на купувачите на гласове.

"Същият този кмет на Гурково беше спрял водата на ромската махала за няколко часа с аргумента за кого да гласуват. Доволен съм от работата на МВР. Ако има пандемия тя не е COVID, а на купувачите на гласове", каза Кадиев.

"Какво по дяволите работи главният прокурор в Република България. Какво прави в момента? Стои на "Боровец" в станцията на прокуратурата", включи се отново Хаджигенов.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ "свидетели сме на лицемерие и двоен стандарт и по правило някой се опитва да превърне Народното събрание в Народен съд. Възстановяването на демокрацията не бива да става с недемократични методи и инструменти", добави той.

"Това е заявка за диктатура. Ние сме много чувствителни на темата защита на демокрацията в България", добави лидерът на ДПС.

"Независимо дали ще се приеме такава комисия, ние сме заявили и ще ползваме всички парламентарни инструменти за изясняване на всеки конкретен случай - тормоз, репресии срещу партийни активисти, прикриване зад пердето купуване на гласове", завърши той.

Десислава Атанасова обяви, че "ГЕРБ винаги е подкрепяла борбата с порочните практики, но не и МВР да се ползва за бухалка срещу една партия - ГЕРБ".