Депутати взеха за мезе колежка заради коронавируса

Ананиев спокоен за обстановката у нас, няма заразени със смъртоносната болест

Топ
13:30 - 19 Февруари 2020
2384
Депутати взеха за мезе колежка заради коронавируса

Депутати и от ляво, и от дясно, са взели за мезе тяхна колежка - зам.-шефката на ПГ на Воля Кръстина Таскова заради искането й министрите на здравепазването и на МВР да се явят в пленарната зала, за да обявят предприетите мерки у нас за справяне с глобалната заплаха от коронавируса. 

„Не е моментът за смях и съм изненадана от ироничната реакция на по-голямата част от депутатите в залата по време на днешното изслушване на двамата министри. Казах на колегите, че през последните две денонощия те не бяха в Стара Загора, за да усетят страха, който гражданите изпитаха, докато излязат резултатите на украинеца, приет със съмнения за 2019-nCoV“, заяви тя.

Двамата министри бяха извикани в Народното събрание, за да представят плановете на ведомствата, както и координацията по между им, във връзка със световната епидемия. Министрите увериха, че предприемат необходимите мерки и спазват препоръките на Световната здравна организация и имат готовност да реагират адекватно ако вирусът влезе в България. Ананиев обяви, че 23 души досега са били изследвани за смъртоносната уханска пневмония, но никой от тях не е дал положителен резултат. 

Той съобщи, че България няма да изпраща пробите за коронавирус за потвърждение в европейска лаборатория. По думите му министерството има достатъчен капацитет, за да извършва проверките за евентуална зараза. 

„Целта на изслушването беше не да се създаде паника на базата на вече съществуващите страхове у хората, а по-скоро да стимулираме ресорните институции да подават своевременна информация и да бъдат държани отговорни дали предприемат адекватни на световната заплаха мерки“, категорична е Кръстина Таскова.