Депутатите дадоха зелена светлина за изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" с помощта на "Уестингхаус"

Общество
20:01 - 11 Януари 2023
3303
Депутатите дадоха зелена светлина за изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" с помощта на "Уестингхаус"

Депутатите от енергийната комисия гласуваха с 10 на 9 гласа за решение, с което задължават Министерския съвет да проведе преговори с правителството на САЩ за изграждане на VII блок на  АЕЦ "Козлодуй" с технологията АР 1000 на "Уестингхаус". Вносител е Делян Добрев от ГЕРБ и група депутати.  

Мотивът е, че за този блок има одобрена площадка, ОВОС, който изчита догодина. За 8 блок вратата е отворена, заяви Добрев, тоест - може да се избира от всички технологии. 

От името на ПП Радослав Рибарски внесе предложение да се водят преговори с правителството на САЩ  за предварителни инженерни дейности с подробен план и график за изграждане на АР 1000. Целта била да се види каква ще бъде цената за мегаватчас за потребителите и това щяло да помогне за ориентиране.

Енергийният министър Росен Христов припомни, че между правителствата на България и САЩ  вече има меморандум за сътрудничество, така че преговорите, със съдействието на министерството, би трябвало да се водят между "Уестингхаус" и предприятието "АЕЦ "Козлодуй" нови мощности". Така ще се ускори процеса.