Депутатите го удариха на лични нападки в дебата за по-малки заплати

"Когато бойкотирахте парламента, взимахте пари, нали?", обърна се към червените герберът Лъчезар Иванов

Новини
10:58 - 06 Април 2020
1787
Депутатите го удариха на лични нападки в дебата за по-малки заплати

Депутатите спорят в парламента за намалението на заплатите си, като от трибуната прозвучаха различни предложения. Общо три проекта са внесени в Народното събрание в началото на днешното извънредно заседание.

ГЕРБ предлага депутатските заплати да се замразят на нивото от декември 2019 г., предложи ГЕРБ. Тогава депутатите са се разписвали за 3747 лв. основна сума.

Левицата иска замразяването да е на размера на сумите от края на миналия мандат на парламента – около 3200 лева.

Най-радикално е предложението на Веселин Марешки от  „Воля“ – той настоява  депутатските заплати да се изравнят на минималната работна за страната от 1 април, която е 610 лв.

Към депутатската заплата са вързани и заплатите на над 500 души в държавата – президент, министри, шефове на комисии, висши администратори и съдии и др.

50% от брутните възнаграждение да стане заплатата на депутатите, поискаха пък от ВМРО. Само така ще покажем, че наистина сме съпричастни, а не след няколко месеца, когато кризата ще продължи и всички заплати и доходи ще падат в страната, нашите да са замразени на по-високо ниво, обясни Юлиан Ангелов.

Формулата за формирането на заплатите на депутатите е сбъркана и настояваме за промяната й неведнъж, заяви той. Напомни, че са искали заплатите да бъдат индексирани веднъж годишно – през юли, както пенсиите.

Огромни заплати има в много държавни структури, но не виждам те да са засегнати с решение на НС, никой не предлага промяна на заплатите на министри, кметове. Не е ли редно всички, които заемат изборни постове, да бъдат с намалени заплати по време на извънредно положение, попита още Ангелов.

ДПС подкрепя предложението на ГЕРБ, защото в условия на криза този жест на съпричастност е необходим, обяви за.-шефът на групата Йордан Цонев. Ще продължим да не подкрепяме популистки предложения, облечени с аргументи за пропасти. Заплатите ни растат с темпа на средната работна заплата, а той нараства съобразно стандарта на живот на страната, ръста на българската икономика, обясни той. Трябва да оценяваме собствения си труд, допълни Цонев.

Тъй като спестените пари от тази поправка ще останат в бюджета на НС, а оттам ще отидат и в бюджета на страната, Цонев предложи те да бъдат внесени сега по сметката на здравното министерство за борба с коронавируса.

Ние сме с най-брутални нива на неравенства в ЕС и това е проблем от етичен и морален характер, отвърна Крум Зарков от БСП. Средната заплата в България е от около 1200 лева, а повече от 80% от хората работят под средната. При огромни разлики в заплатите средната расте на нива много по-високи от масовите, обясни соцдепутатът.

Той критикува, че след като няма системен подход към определянето на депутатските заплати, се стига до кризи, в които се правят популистки предложения на коляно.

Би трябвало да си намалим заплатите, не защото дразним хората, а защото не е справедливо и икономически обосновано да си вдигаме заплатите на всеки 3 месеца, без да се отчита трудът, който сме положили, обясни соцлидерката Корнелия Нинова. Тя попита защо депутатите трябва да са съпричастни само в криза, а не изобщо към онези 2 милиона българи, които са на прага на бедността.

Депутатите обаче влязоха и в лични нападки.

Когато бойкотирахте заседанията на парламента, получавахте заплати, обърна се към червените Лъчезар Иванов от ГЕРБ. И попита как „една 28-годишна девойка може да извади 60 хил. долара, за да участва в приватизацията“, като така лишава много работници да участват в нея.

Няма да отговарям за едни телефони верту, взети от едни хора, изказвали се от трибуната, защото претендираме за правова държава, в която клеветниците си получават заслуженото, отвърна Нинова. Напомни, че е спечелила дело за клевета срещу Борисов.