Депутатите избират шефа си Росен Желязков (НА ЖИВО)

Корнелия Нинова през смях: Оформихте коалиция от джентълмени с отрязани ръце, признайте си

Политика
10:20 - 19 Април 2023
2268
Депутатите избират шефа си Росен Желязков (НА ЖИВО)

Продължилото общо 3 работни дни първо пленарно заседание на новото 49-о Народното събрание най-сетне избира своя председател. Това е членът на ГЕРБ, бившият транспортен министър и някогашен главен секретар на МС Росен Желязков. А до изхода от тупика се стига след над 5-часови консултации между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ във вторник. 

Остава обаче темата за ротацията на председателя между двете първи парламентарни сили, както Асен Василев (ПП-ДБ) предложи още в първия час на заседанието миналата сряда. Това обаче след преговорите на Светлия вторник се очертава евентуално да се случва на 3, а не на 2 месеца, при това вероятно след промяна в нормативната база. Същото се отнася и за шефа на правната комисия - в началото с излъчено от ПП-ДБ лице. 

Да обоснове вота си против излезе шефката на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че била чула от самите вносители как ротационното решение е противоконституционно. "Да, намерихте начин да заобиколите основния закон като заложихте това да се случва на 3 месеца. Но с какви мотиви? Истината е, че това е пореден удар върху авторитета на Народното събрание", отсече Нинова. И разкри, че всъщност

бившият председател на НС от ПП Никола Минчев е предложението на дясноцентристката коалиция за следващия лидер на НС - през лятото от 19 юли. Почти от началото на лятната ваканция на законотворците, разписана по правилник от 1 август. 

Нинова се заяде и с бившия депутат от БСП Явор Божанков, който към днешна дата е в групата на ПП-ДБ, защото бил казал, че по-скоро би си отрязал ръката, отколкото да гласува за председател, предложен от ГЕРБ (каквото се случва сега с джентълменското споразумение между депутатите на Борисов и тези на Кирил Петков и градската десница - б.р.).

"Каква е тази коалиция на джентълмените с по една ръка?!", възмути се червената шефка и предизвика бурна реакция в залата. Тя настоя ГЕРБ и ПП да излязат и да признаят, че коалицията за управление вече е скрепена. "Вие от ПП, от ДБ, къде сте? Прегърнахте се със статуквото, използвахте протеста с тази уйдурма и наместване на интересите с цел подялба на порциите във властта", ядоса се допълнително Нинова. 

Иначе от "Възраждане" така и не се отказаха от тяхната номинация за депутат номер 1 - адвокат Петър Петров и за пореден път го лансираха от трибуната. Съпредседателят на ПП Асен Василев се обърна към групата на Костя Копейкин с обвинение, че партията му е прокремълска, както самите признавали. "Искате режим на управление у нас, подобен на този в Русия", предупреди бившият финансов министър. 

А междувременно в залата положи клетва един от отсъствалите народни избраници миналата седмица - Андрей Цеков от ПП-ДБ, избран от 24-и МИР.