Депутатите изковаха Закона за извънредното положение (ОБЗОР)

Борбата със спекулата и фейк новините намериха място в текстовете, разрешено е следеното по телефона

Политика
23:08 - 20 Март 2020
5471
Депутатите изковаха Закона за извънредното положение (ОБЗОР)

Депутатите изковаха Закона за извънредното положение след 13 часа дебати, като в него положиха основите за борба със спекулата в цените на храните и лекарствата и фейк новините. Но в текстовете намери място и повод за бъдещи скандали - депутатите решиха да се събират данни от мобилните оператори за движението на хора под карантина, което стана повод за още скандали в пленарната зала след ден на замеряне с маски и защитни облекла и люти спорове как да се опазят конституционните права на гражданите.

Сред текстовете, приети днес, са:

Работодателите да могат да възлагат надомна работа или такава от разстояние на работниците и служителите си без тяхно съгласие и имат право да ги карат да излизат в платен отпуск – до половината от годишния му размер, отново без съгласието им.

Държавата ще плаща до три месеца по 60% от заплатите на тези, които са заплашени от съкращение от работа заради икономическите последици от коронавируса.

С 20 дни се удължава срокът за плащане на сметките на електрическа енергия. Спират се и плановите ремонти. Ще се правят само такива при авария.

Аптеките може да отпускат лекарства само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта до два месеца след отмяната на извънредното положение.

Месечни помощи ще се дават и без да се спазват изискванията за посещения на детска градина и училища, както и за полагане на общественополезен труд от безработни. Последният ще се полага по преценка на кметовете само във връзка с необходимостта от осъществяване на дезинфекция.

Удължават се служебно с 1 месец от отмяната на извънредното положение всички срокове за получаване на месечни семейни помощи.

Заявления, жалби и документи за парични обезщетения, помощи и пенсии ще могат да се подават по електронен път и по пощата. Както и документите за изготвяне на индивидуалната оценка по Закона за хората с увреждания.

Експертни решения на ТЕЛК и НЕЛК се удължават до 2 месеца след края на извънредното положение. Със същия срок се удължават и протоколите за скъпоструващите лекарства.

Пенсиите ще се преизчисляват служебно.

С 6 месеца се удължава срокът на личните документи, които изтичат в периода от 13 март до 31 октомври 2020 г.

Забранява се паралелният износ на лекарства. Глобата за нарушителите ще е от 10 до 20 хил. лв. и имуществена санкция от 50 до 100 хил. лв.

Глоба от 5 до 10 хил. лв. за всеки, който продаде стока на цена над определената или преди да е утвърдена по установения ред, или получи за услуга възнаграждение, по-голямо от законно допустимото.

Спират се всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавните и частните съдебни изпълнители. След отмяната на извънредното положение те се насрочват отново, като не се дължат такси и разноски.

Не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица. Изключение ще има само при задължения за издръжки и за вземания за трудови възнаграждения.

Няма да има наказателни лихви и неустойки за забава на плащания на задължения на частноправни субекти. Няма да има и предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи.

Нотариалните производства се ограничават до неотложни такива, но само при спазване на здравно-хигиенните изисквания. Дежурни нотариуси ще има поне по един на 50 хил. жители за съответния район.

Спират се процесуалните срокове за съдебни, арбитражни и изпълнителни производства. Изключение правят само сроковете по наказателни производства за налагане на мерки за налагане на принуда и по закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

Няма да текат давностните срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват или прекратяват права или се пораждат задължения за частноправните субекти, с изключение сроковете на НК и закона за административните нарушения и наказания. Не текат и сроковете за изпълнения на указания, дадени от административен орган, с изключение на тези по европейските фондове.

Спират се и сроковете за подаване и проверка на декларации по закона за противодействие на корупцията, както и работата по сигнали за установяване на конфликт на интереси. Няма да се образуват производства по отнемане на незаконно придобито имущество, нито дела за отнемане на такова от комисията „Антикорупция“.

С един месец от отмяната на извънредното положение се удължават сроковете, които са свързани с изпълнение на права или изпълнение на задължения на частноправни субекти, както и действието на административни актове, което е ограничено със срок и изтича по време на извънредното положение.

Управляващите органи на средствата от еврофондовете имат право да изменят едностранно договори за безвъзмездна финансова помощ съобразно необходимостта от мерки при криза, включително да увеличават размера на помощта, както и да отпускат такава при опростени правила.

С 2 месеца се удължават сроковете за търговия с оръжие, боеприпаси и взривни вещества, които изтичат по време на извънредното положение.

От 50 до 500 лв. глоба за контактните лица на болен, които откажат изследване. При отказ да се явят доброволно на тест, ще бъдат принудително заведени от МВР.

5000 лв. ще е глобата за болните и контактните лица, които доказано са заразени, и откажат да се изолират или лекуват.

Глоба от 5000 лв. ще има за лица, които нарушават актовете на здравния министър и директора на РЗИ.

Здравният министър ще може да издава заповеди за карантина на всички лица, които са болни и представляват заплаха за другите, както и на контактни лица и такива, дошли от чужбина. Изолацията и лечение на болните в домашни условия ще става само след преценка на лекуващия лекар, епидемиолог или специалист по инфекциозни болести.

Затвор до 3 г. и глоба от 1000 до 50 хил. лв. за този, който предава неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, както и за фалшиви новини за заразна болест.

Няма да се правят обществени поръчки при закупуване на хигиенни материали, медицински изделия и лични предпазни средства, необходими за обезпечаване на противоепидемичните мерки, както и за закупуването на медицински изделия и апаратура и възлагане на дейности по обезвреждане на пестициди и болнични отпадъци.

В случаите на извънредно положение частни предпазни средства и медицински изделия и апаратура може да се прехвърлят за временно безвъзмездно ползване на лечебни заведения с акт на здравния министър.

Въведените ограничения за полагане на извънреден труд няма да важат за служителите с намалено работно време, които подпомагат оказването на медицинска помощ. Полицаите и пожарникарите ще полагат извънреден труд само след изричното си писмено съгласие.

Чужденците, чието разрешително за пребиваване у нас изтича, ще могат да подадат заявление за възстановяването му до 14 дни след прекратяване на извънредното положение.

С промени в Закона за вероизповеданията за държавните субсидии, които получават, се премахва изрично записаното име на Главното мюфтийство и се записва само мюсюлманското изповедание. Причината - в съдебната регистрация му не присъствали думите "Главно мюфтийство" и това можело да затрудни получаването на средствата, чието отпускане започна от 1 март.

Освен това се спира спекулата с хранителните стоки, като цените им не могат да надвишават с повече от 1% от цената, определена за продажба на дребно от държавната стокова борса.