Депутатите на Копейкин махат глобите за мерките

Здраве
14:09 - 10 Декември 2021
6249
Депутатите на Копейкин махат глобите за мерките

Депутатите от ПГ на "Възраждане" внесоха проект за ремонт на Закона за здравето, според който имунизациите в страната стават не задължителни, а препоръчителни, а глобите за неспазване на противоепидемичните мерки отпадат изобщо. 

Сега член в закона предвижда:

"Който наруши или не изпълни въведени от министъра на здравеопазването или от директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение от 2000 до 5000 лв". 

"Възраждане" искат изобщо този текст да отпадне, а вместо него да се въведе изричен член, че по медицинско усмотрение, лица могат да се освобождават от имунизации, а самите те са доброволни и не могат да пречат на конституционните права за труд и образование.

Депутатите на Костадин Костадинов настояват и в случай, че се налага въвеждането на допълнителни ограничения при епидемия, като слагане на КПП-та или затваряне на обекти, това да продължава до 5 работни дни. А извънредната епидемична обстановка да е до 2 месеца.

В същото време искат здравният министър да представя обосновано искане за въвеждането й на база на данни за причинителя на епидемията - като смъртност и заболеваемост от съответния патоген, като наред с това изключват ролята на държавния здравен инспектор във взимането на тези решения, гласи още проектозаконът.