Депутатите обсъждат на второ четене проекта на закон за Бюджет 2022 г.

В пленарната зала са премиерът Кирил Петков, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и министри

Новини
10:27 - 23 Февруари 2022
1454
Депутатите обсъждат на второ четене проекта на закон за Бюджет 2022 г.

Депутатите обсъждат на второ четене законопроекта за държавния бюджет за 2022 г.

Рамката на бюджета предвижда приходи в размер над 57,2 млрд. лева и разходи над 63,1 млрд. лева или дефицит от 4,1 на сто от БВП. Заложените данъчни приходи ще са над 31,6 млрд. лева. Прогнозите на правителството са безработицата да е 5 на сто, а  основни стоки да продължат да поскъпват и така инфлацията да стигне 5,6 на сто.

За социалния сектор се отделят над 20 млрд. лв., а за здравеопазване - 8,3 млрд. лв. 

Вчера на извънредно заседание на парламента депутатите приеха бюджетите на държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса 2022 г.

В пленарната зала са министър-председателят Кирил Петков, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и министри от кабинета. 

В хода на дебата по наименованието на законопроекта Кирил Ананиев (ГЕРБ – СДС) призова правителството да си оттегли проекта на бюджет за 2022 г., тъй като не предлага годишен хоризонт на действие, предвид намеренията за актуализацията му през юни. Според Ананиев така, през това време, ще може да се поправи актуализираната бюджетна прогноза. Вторият вариант, който той предложи на управляващите, е да не се казва Закон за държавния бюджет, а базов закон за държавния бюджет за 2022 г., тъй като самите управляващи са казали, че това е базов вариант на бюджета.

Снимки: Агнес Методиева