Депутатите обсъждат удължаването на Бюджет 2022 г.

Предложението на БСП за увеличение на МРЗ беше отхвърлено

Новини
14:39 - 22 Декември 2022
1059
Депутатите обсъждат удължаването на Бюджет 2022 г.

Народните представители започнаха да разглеждат на второ четене на Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., внесен от Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Румен Гечев от БСП каза, че категорично настояват предложението им за минималната работна заплата от 850 лв да бъде разгледано и подчерта, че то отговаря на европейските директиви. Предложението на ПГ на БСП обаче не получи подкрепа от депутатите и получи едва 85 гласа.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че това, което се случва в пленарна зала, е шокиращо. „В началото на тази година беше възможно да се правят предложения между първо и второ четене и те да бъдат приемани, а сега това не е възможно. Коя от двете практики е нормална? Отхвърляте предложенията на БСП, а приемате подобни предложения на други парламентарни групи. Как така, що за двойни стандарти.“, каза тя. Нинова подчерта, че

служебният кабинет, назначен от президента, замразява дохите, но предупреди, че това може да бъде за по-дълъг период от 3 месеца, както е записано в закона за удължаване на Бюджета.

Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме Промяната“ каза, че е съгласен с аргументите, изложени от Нинова. „Съгласен съм, че този удължителен закон ще работи до юни-юли, съответно каквото се приеме днес ще остане закон поне половин година.“, отбеляза той.

Георги Свиленски от БСП пък отбеляза, че народните представители знаят какво правят, защото 18 пъти са гласували против разглеждането на предложението за минимална работна заплата на стойност 850 лв. Той е категоричен, че абсолютно съзнателно не приемат разглеждането на предложението на БСП.

Асен Василев от ПП обясни, че тяхното предложение цели трайно да се увеличи данъчна отстъпка на родители с деца под 18 г. Предложението е да се получава не по 600 лв., а по 900 лева на дете. Предложението му не беше прието и получи само гласа 93 гласа "за".