Депутатите отсвириха дневния си ред, карат се за изложба

Политика
10:42 - 18 Септември 2024
908
Депутатите отсвириха дневния си ред, карат се за изложба

Отказ от ръководството на Народното събрание за организиране на изложба за представяне на палестинската гледна точка за войната в Газа се превърна в повод за спор между лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов и председателя на парламента Рая Назарян, предаде БНР.

Костадинов прочете декларация, в която обяви, че на три пъти му е било отказано да организира изложбата в сградата на НС. Според него това е проява на двоен стандарт, тъй като през юли е имало подобна за израелската гледна точка:

"Народното събрание се покри с позор.

Тук става въпрос за самонавеждане и автоцензура от страна на ръководството на Народното събрание.

Кому е нужно това? Жертвите нямат принадлежност. Те са просто жертви на една война, независимо дали войната е в Украйна, независимо дали войната е в Газа".

Костадинов показа част от снимките от парламентарната трибуна и се закани, че, ако до края на работата на това НС не получи разрешение, ще организира изложбата пред пленарната зала. Рая Назарян му отговори:

"Пуснете си молбата. Ще търсим някакви варианти. Има обективни пречки да Ви бъдат уважени. Имате подробни резолюции, не е пасивно бездействие. Никой не е "за" войната и "за" това, което е на тези снимки. Никой не е "за" това".

Депутатите направиха промени в програмата си и започнаха работа с обсъждане на проект на решение, внесен от "Възраждане", за задължаване на Министерския съвет да изготви и представи доклад за всички планирани и извършени действия по изпълнение на решението на НС за бъдещето на комплекса "Марица Изток". От дневния ред отпадна приемането на първо четене на промените в Закона за инвестициите.