Депутатите приеха промени в Наказателния кодекс

НС намалява глобите за обида и клевета, разширява престъпленията по расистки и ксенофобски подбуди

Новини
12:11 - 09 Ноември 2022
1870
Депутатите приеха промени в Наказателния кодекс

На първо четене мнозинството в парламента редуцира глобите за обида и клевета и разшири кръга на престъпленията по расистки и ксенофобски подбуди. Промените в Наказателния кодекс срещнаха съпротивата на "Възраждане".

Измененията са разписани в два законопроекта, внесени от Министерския съвет. Първият - свързан с престъпленията обида и клевета, е един от тези по Националния план за възстановяване и устойчивост, който трябва да влезе в сила до края на годината.

Текстовете не бяха подкрепени от депутатите на "Възраждане" и БСП.

Петър Петров от "Възраждане" се противопостави на предвидените промени в разпоредбите за престъпленията обида и клевета.

"Ще дадем свобода на всеки един да псува, обижда и нарича корумпирани и полицаи, кметове, народни представители, общо взето всички длъжностни лица. А с това, което правим – да намалим глобите от 3000 на 500 и от 5000 на 1000, още повече ще затвърдим чувството за безнаказаност у всеки, включително и представителите на медиите, които евентуално биха искали да ви навредят чрез обиди и чрез клевети."

Служебният правосъден министър Крум Зарков оспори твърдение за липса на наказуемост и уточни:

"Всеки ще бъде наказан.

Това, което променяме, е, че длъжностните лица няма да имат по-голяма защита от нормалните лица.

И тъй като именно защото се наблюдават случаи, които именно с цел превантивна дейност, политици или други власти атакуват журналисти не за да възстановят справедливостта, а за да ги накарат да замълчат."

С втория проект за промени в Наказателния кодекс мнозинството реши на първо четене да се разшири кръгът на престъпленията по расистки и ксенофобски подбуди, като се предлагат по-тежки наказания за отвличане, принуда, следене, оскверняване на религиозен храм или надгробен паметник, подбуждане към извършване на престъпление и палеж.

Промените бяха отхвърлени само от "Възраждане".

От ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" заявиха по време на дебатите, че двата законопроекта са належащи и закъснели.

За да влязат в сила, промените трябва да бъдат подкрепени и на второ четене.