Депутатите разглеждат промени в Закона за предучилищното и училищното образование

Бюджетната комисия разглежда законопроект, защитаващ длъжниците от произвола на колекторските фирми

Новини
07:58 - 08 Август 2024
742
Депутатите разглеждат промени в Закона за предучилищното и училищното образование

Депутатите ще разгледат днес предложение за промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от БСП. Социалистите предлагат учебникът и учебният комплект за всеки предмет да е един.

В днешния пленарен ден ще се обсъждат и промени в Закона за личната помощ, внесени от партия "Възраждане". Промените целят да въведат предоставяне на лична помощ още преди произнасянето от ТЕЛК за увреждането на базата на етапна епикриза от лекуващия лекар.

Предлага се и забрана за вписани в регистъра като педофили да стават лични асистенти.

Народните представители ще разгледат и доклада на временната комисия, която проверява за престъпления Ивелин Михайлов и изграждането на комплекса му "Исторически парк" в село Неофит Рилски.

За ратификация и одобрение се предлагат внесени от правителството международен договор за придобиване на боеприпаси за машини "Страйкър", разход за придобиване на зенитно-ракетни комплекси,  изграждане на съвместен Щаб на регионално командване на специални операции с Румъния, както и уреждането на въздушната ни охрана с Република Турция.

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси ще разгледат следобед нов законопроект, който ще

пази длъжниците на кредити от произвола и агресията на дружествата за събиране на задълженията.

Проектът е на Министерския съвет и предвижда лицензионен режим за колекторските фирми.

Текстовете на законопроекта въвеждат мерки за етично поведение и комуникация с кредитополучателите, защита на техните интереси и изрична забрана за предоставянето на подвеждаща информация.

Целта е предотвратяването на агресивните практики от страна на компаниите за събиране на дългове

към потребителите на кредити и категоричната им забрана.

Предвижда се комуникацията с длъжниците да се осъществява само чрез телефонно обаждане или с писмени и електронни съобщения. Задължения има и за писмено осведомяване на длъжника при всяко действие по обслужване и прехвърляне на кредита.

Надзорът над колекторските агенции ще се осъществява от БНБ. Народната банка ще издава и отнема лиценза на дружествата.

Комисията по бюджет и финанси ще разгледа и предложение за провеждане на национален референдум за българския лев като единствена официална валута до 2043 година.