Депутатите решиха: 5000 лева остава глобата за бойкот на карантината

Санкциите за неспазване на противоепидемичните мерки остават, гласува парламентът

Топ
16:21 - 12 Май 2020
2915
Депутатите решиха: 5000 лева остава глобата за бойкот на карантината

Глобите за нарушаване на противоепидемичните мерки и за неспазване на карантината ще са валидни и след края на извънредното положение на 13 май, гласуваха депутатите с приемането на второ четене на текстове от измененията в Закона за здравето.

Както досега, с глоба от 300 до 1000 лева ще се наказват нарушителите, които не спазват въведените противоепидемични мерки. При повторно нарушение, глобата ще е от 1000 до 2000 лева. Лице, болно от заразна болест, както и заразоносител, което откаже или не изпълнява задължителната изолация и/или лечение, ще се наказва с глоба в размер на 5000 лв.

При епидемично разпространение на заразни болести е здравният министър ще предприема временни противоепидемични мерки по предложение на главния държавен здравен инспектор.

Въпросните противоепидемични мерки обаче не могат да включват забрана за влизане на територията на страната на чужденци и временно ограничаване придвижването на територията на страната.

Заповедите на здравния министър и на директора на съответната регионална здравна инспекция за въвеждане на противоепидемични мерки ще подлежат на обжалване пред съответния административен съд, решиха депутатите.

Снимки: Агнес Методиева