Депутатите решиха: Партийните сбирки - на принципа на концертите

Заявленията за подвижна секция за вота се подават до 3 дни преди датата на изборите

Топ
17:02 - 27 Януари 2021
1740
Депутатите решиха: Партийните сбирки - на принципа на концертите

Противоепидемичните мерки, които ще трябва да се спазват при провеждането на изборите, ще бъдат изготвени от здравният министър и главният държавен санитарен инспектор. Организацията на изборите и гласуването на избирателите, включително и на карантинираните, пък ще се определя с решение на ЦИК въз основа на тези здравни правила.

Това решиха в сряда депутатите в парламентарната правна комисия в закона за извънредното положение на второ четене.

В първоначалния проект за промени бе записано, че здравните правила, както и прилагането им се делегират на ЦИК. Срещу това предложение обаче се обявиха от избирателната комисията, както и от опозицията в парламента. Затова между двете четения от ГЕРБ направиха предложение правилата да се изготвят от министъра и санитарния инспектор, а ЦИК да ги приложи. Комисията ще трябва да проведе и разяснителна кампания за начина на гласуване по време на пандемията.

С подвижни избирателни кутии ще гласуват карантинираните на следващите избори, решиха още депутатите. Те обаче ще трябва да подадат заявление за такъв вид гласуване не по-късно от три дни преди датата на изборите.

Членовете на секционните избирателни комисии, както у нас, така и в чужбина пък трябва да бъдат не по-малко от трима. Защитните средства като маски и ръкавици пък ще бъдат включени в план-сметката на Министерския съвет за изборите.

"Това ще лиши хиляди български граждани от тяхното право на глас и ще постави под съмнение избория процес", възмути се обаче депутатът от БСП Филип Попов. Той подчерта, че и в тези три дни преди изборите, ще има хора, които може да се разболеят и така те няма да могат да поискат да гласуват с подвижни урни.

За всички партийни мероприятия, които се провеждат на закрито заради изборите, да се прилагат разпоредбите, отнасящи се за посещения на кина, театри и концертни зали, приеха още депутатите по предложение на ДПС. Още на консултациите при президента от движението изразиха притеснение, че няма да могат да проведат кампанията си, защото разчитат на срещите с избиратели "очи в очи".

Според сега действащите текстове обаче такива срещи не можеха да се провеждат, тъй като е забранено струпването на повече от 15 души. Това обаче не се отнася например за концертите, където изискването е капацитетът на залата да не бъде зает на повече от 50%, като се спазва дистанция и се носят маски.

"Записали сме партийни мероприятия, защото сме целели да избегнем точно "предизборна кампания". Тя е само един месец преди избора. Преди това обаче има и събрания на актива на партията, за да се изберат водачи на листи и др. Целта е да се разшири обхвата", обясни депутатът от ДПС Хамид Хамид.