Депутатите се връщат в парламента на 14 май

Промените в закона за здравето минаха на първо четене без нито един "против"

Топ
12:50 - 08 Май 2020
1986
Депутатите се връщат в парламента на 14 май

Депутатите ще се завърнат в парламента на 14 май, когато започват редовните пленарни заседания, ще парламентът ще заседава извънредно на 12 май. Това  съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от парламентарната трибуна в края на днешното извънредно заседание.

Депутатите приеха промените в Закона за здравето на първо четене днес. 125 народни представители гласуваха "за", нито един не бе против, а 69 от БСП бяха "въздържали се". 

На идното заседание във вторник предстои и второ четене на промените в Закона за здравето.

На председателски съвет ще се реши начина на регистрация.

Днешното парламентарно заседание продължи по-малко от 2 часа с не особено бурни дебати. 

Още при старта на заседанието, Караянчева призова  депутатите да седнат през едно място и да са с маски. 

Повечето изказвания от трибуната бяха на депутати от левицата. Червените обявиха, че подкрепят някои от мерките в закона, но отправиха и много остри критики.

Според червения лидер Корнелия Нинова, липсват нови мерки, липсват конкретни и ясни срокове за изпълнение, няма ясен план за излизане от извънредното положение.  

„Подкрепихме въвеждането на извънредното положение, защото разбираме отговорността на политиците в този момент. Но днес тук правителството трябваше да направи отчет на досегашните мерки и какво е въздействието им“, отсече Нинова.

Очаквахме правителството да представи ясен план какво правим оттук-нататък. Той трябваше да почива на сериозен анализ на прогнозите на международните институции и възможностите на българския бюджет. А в закона няма мярка за преодоляване на последиците, категорична бе Нинова.

Лидерът на БСП обвини кабинета, че създава несигурност и това е голям проблем за развитието на икономиката и бизнеса.

Този законопроект е втори етап на извънредната ситуация – да свикнем с мисълта, че този вирус ще съществува, за съжаление, сигурно ще умрат и хора, но трябва да свикнем да живеем с него, обясни Ненков. Но даваме възможност, ако има евентуално по-лош сценарий, да се реагира.

Длъжни сме да предвидим и да сме гъвкави за това какви мерки трябва да се налагат и по отношение на здравето, и като икономически след това. Този закон е отговор на въпроса как плавно ще влезем в следващия етап. Той дава гъвкавост на министъра на здравеопазването, да бъде по-адаптивен към ситуацията и въвеждането на мерките, допълни депутатът от ГЕРБ.

Той обясни, че мерки на стойност над 4,5 млрд. бяха приети и ще се удължават, като ще бъде разширяван кръга им, за да бъдат обхванати всички групи. Каквито и мерки да приемем, няма как да има полицай на всеки блок, всичко е въпрос за самосъзнание. Мерките са временни и целта ни е да се даде възможност при необходимост да се вземат пак такива, когато е необходимо, обясни Ненков.

Над 151 хиляди българи са запазили работните си места с подкрепата на правителството и мярката 60/40 до вчерашния ден. 10 298 фирми са подкрепени, съобщи пък колегата му Александър Иванов. Най-навременни и най-меки мерки имаше в България до момента и те ще продължат, за да подпомогнат бизнеса. Правителството изпълни ангажимента си да запази социалната система, допълни депутатът от ГЕРБ.

Няма как да приемем да бъде стоварена цялата отговорност за последващите противоепидемични мерки върху главата на министър Кирил Ананиев и на главния здравен инспектор, заяви пък Георги Михайлов от БСП. Не може Министерският съвет да избяга от отговорност и да я стовари на главата на един министър, допълни той. И критикува, че не е потърсено становището на здравната комисия по промените.

Не е лесно положението на управляващите в момента и подкрепата ни за мерките срещу разпространяването на вируса е безрезервна, но ще се въздържим в подкрепата, защото в закона има и други текстове, обясни Явор Божанков. Въведената санитарна извънредна обстановка няма конституционна основа и може да доведе до непредвидени правни последици, критикува той. И обясни, че БСП ще внесе предложенията си между двете четения за подкрепа на икономиката и гражданите.

ДПС подкрепя промените, но има забележки към избраната правна техника за въвеждането им, обясни д-р Джевдет Чакъров. Той предложи да се обмислят мерки и критерии какво означава противоепидемична обстановка, която се въвежда със закона и която ще даде право за въвеждане на ограничителни мерки спрямо правата на гражданите.

Д-р Чакъров обясни, че трябва да се дефинира точно понятието епидемиологична зараза и кога и при какв обстоятелства възниква. Той призова между двете четения на закона да не се гласува на партиен принцип, а да се отсеят добрите за хората предложения.

Между двете четения на закона да се включи подпомагане на общините поради тежкото им финансово състояние, поиска още Джевдет Чакъров. 

В този закон има откровени недомислици, които няма как да бъдат подкрепени на второ четене, но трябва да започнем от някъде, затова на първо четене ще го подкрепим, отсече Пламен Христов от „Воля“.

Дори да се намери лекарство, последствията от тази пандемия ще отекват и в следващите мандати на НС. Трябва да започнем да мислим как ще променяме нормативните уредби и актове, които определят начина ни на живот, ако не успеем да сме толкова дисциплинирани, колкото трябва, призова той.

Има тревожна тенденция – повече от 11% от заразените са медицински персонал. Това показва, че нещо куца в системата на противоепидемичните мерки на болници и медицински заведения. Тази тенденция е много тревожна и трябва да бъде бързо прекъсната, коментира Калин Поповски от „Обединени патриоти“.

Той предупреди за рисковете пред бюджета вследствие на коронакризата и допълни, че ако ситуацията продължи така, в края на годината държавата ще се окаже в тежка финансова ситуация. Дано да се върнем към нормализация на икономическия живот в страната, допълни Поповски.

Намираме се в една спирала, в която практически се говори едно, а се случва съвсем различно и хората го усещат. Създава се впечатление, че се отпускат или стягат някакви мерки, като всъщност нещата вървят до голяма степен на самотек, критикува Крум Зарков от БСП.

Като говорим за дисциплина на гражданите, нека говорим за дисциплината на органите, които управляват държавата. Народното събрание трябваше да създаде яснота веднъж завинаги какво може и какво не може да се прави, каза той и критикува предложените мерки за съдилищата, които създавали неяснота.

Този закон трябваше да осигури пълнота и справедливост на компенсаторните мерки, за да може никой да не се чувства изоставен. Има и правилни неща в този закон - като отварянето на училищата, удължаване на мерките за подпомагането на бизнеса и гражданите, яснотата за завършването на учебната година. Но има и неща, които не са правилни, уточни депутатът.

Не може да се остави само на министъра на здравеопазването да определя мерки, които пускат или затварят градове или прибира хората от улиците, дали той има конституционното право сам да бъде нагърбен с тази отговорност, попита червеният юрист.

Не можем просто да подкрепим този закон, защото той превежда философията на среднощния брифинг, завърши Зарков.

Снимки: Агнес Методиева